Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

159-160. szám - 2017. december - 2018. január

Jelena Petrović-Njegoš, Olaszország királynéja

Ilona és Viktor Emánuel különös szenvedélyeknek hódoltak. A király megszállott numizmatikus volt, míg Ilona legkedvesebb foglalatossága a horgászás (több mint húszezer különböző horog volt a birtokában!) és az olvasás volt. A vadászatot viszont mindketten kedvelték…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

6

A minden montenegrói uralkodó legjelentősebbikének számító és legtovább regnáló I. Miklós fejedelemnek (knjaz Nikola, 1841–1921), majd királynak igencsak komoly lelki megrázkódtatást jelenthetett, hogy montenegróiként (!), férfiként és nem utolsósorban örökös után áhítozó koronás főként is felesége, Milena királyné kezdetben rendre csak leánygyerekeket hozott a világra. A 12 gyermek közül kilenc volt a lány és a várva várt fiúörökösök csak a végén érkeztek!

Mielőtt a hercegnők férjhez mentek volna Európa udvaraiba, sok fejtörést okoztak apjuknak: „Mit tegyek én ennyi lánygyerekkel?” – tette fel magának a kérdést Miklós fejedelem. Abbéli gondjában, hogyan is házasítsa ki Zorkát, Milicát, Stanát, Ilonát, Máriát, Annát, Xéniát és Verát, a fejedelem nem is sejtette, hogy leánygyermekei nagy és megoldhatatlan probléma helyett diplomáciájának utánozhatatlan erejű fegyvereivé válnak.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor