Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

152. szám - 2017. május

India harmadik legjelentősebb vallása, a szikhizmus

Ahol minden nő hercegnő és minden férfi oroszlán

Kik is azok a szikhek? Különös nép, különös vallás: karddal, turbánnal, nyíratlan hajjal, harciassággal és szelídséggel, női egyenjogúsággal és férfivirtussal. A 25 millió szikh zöme India Gudzsarát államában, a pakisztáni határ közelében él…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

7

Forrongó világunk, a globális terroristaveszély egyik konkrét hozadékának is felfogható, hogy február elején Waris Ahluwalia indiai származású és szikh vallású amerikai divattervezőt és színészt Mexikóvárosban nem engedték fel a New York-i járat fedélzetére, mivel egy turbán volt a fején. A szikh vallás követő számára a turbán viselése a hitük egyik szimbóluma, a művész pedig elmondta, hogy számára a turbán nyilvános levétele olyan, mintha arra kérnék, vetkőzzön le meztelenre.

No, de kik is azok a szikhek? A szikh vallásról a magyar nyelven néhány semmitmondó bekezdésnél többet alig találunk. Pedig a Nának Dév, az első guru által az 1500-as évek elején alapított, az iszlámból és a hindu hagyományból merítő monoteizmus (egyistenhit) egyike korunk legfontosabb „kis világvallásainak”.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor