Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

156. szám - 2017. szeptember

1. rész

A Pahlavi-dinasztia tündöklése és bukása

A Pahlavi család első hiteles őse a dinasztia alapítójának, Reza kánnak a nagyapja, Murad Ali kapitány volt, aki a Bavani Palani törzsből, a Kaszpi-tenger közelében található Savad Kouh városkából származott…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

7

A perzsa államot, azaz császárságot Nagy Kürosz (Cyrus) még a Kr. e. 6. század közepén alapította.

1979-ben a 2500 éves monarchia bukását egyesek a sah környezetéből meg az elűzött uralkodócsalád sorsán könnyező nagy nyugati magazinok is úgy állították be, mintha egy ősi dinasztia hullott volna a porba, pedig a Pahlavi család két tagja mindössze 54 éven át ült a pávatrónon.

A valóságban a Pahlavi család első hiteles őse a dinasztia alapítójának, Reza kánnak a nagyapja, Murad Ali kapitány volt, aki a Bavani Palani törzsből, a Kaszpi-tenger közelében található Savad Kouh városkából származott. A hős lovastisztet 1838-ban egy csatában megölték. Reza kán apjának, Abbas Ali ezredes (1815–1878) halálának az évében született.

A jövendő uralkodó már 14 éves korában katonai pályára lépett. Orosz kiképzőtisztek keze alatt vált igazi harcossá. A magas növésű és erős testalkatú, határozott és intelligens fiatalember hamar kitűnt vezetői képességeivel, így húszesztendős korára a jövendő sahot már tiszti rangra emelték, s ettől kezdve Reza kán lett a neve.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor