Tudta-e?
...hogy az elmúlt időszakban sikerült, hivatalosan is nemzeti kinccsé tenni őshonos állatfajaink nagy részét? A kilenc kutya fajtát, a három parlagi tyúk fajtát, a szilaj marhát, a három mangalica fajtát, a tincses kecskét, és a galambjainkat. A szürke marhát sajnos az osztrákok már levédték.

146. szám - 2016. november 1.

Kik azok a koptok?

A koptok Egyiptom, Etiópia és Eritrea keresztényei
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

9

Egyiptom hallatán mindenkinek elsőre a fáraók, majd a muszlim emberek jutnak az eszükbe, ám elfelejtik, hogy Egyiptom népe a fáraók idejének lejárta után a keresztény vallás híve lett, és mind a mai napig élnek az országban szép számban keresztények; pontosan a lakosság 10-12%-át teszik ki, ami 8-10 millió embert jelent. Ők a koptok, mely felekezet a keleti, ortodox egyházhoz tartozik. Egyiptom korábban lett keresztény, mint Európa.

A kopt elnevezés görög eredetű, és annyit jelent: egyiptomi. A kereszténység egyiptomi megjelenését a hagyomány Szent Márkhoz köti, aki – miután Szent Péter mellett tevékenykedve lejegyezte az róla elnevezett evangéliumot – Alexandriában megszervezte Afrika első keresztény gyülekezetét, majd a város első püspöke lett és itt szenvedett vértanúhalált. Alexandria keresztény teológiai iskolája a 3. századtól kezdve korának egyik legnagyobb hatású dogmatikai és bibliamagyarázó központja lett. A város több egyházatyát adott a kereszténységnek, központja volt az ariánus és nesztoriánus tanok elleni küzdelemnek, alapjában határozva meg a korabeli dogmatikát. Emiatt a kopt keresztények szervezetét alexandrinus egyháznak is szokták nevezni.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor