Tudta-e?
A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.

169. szám - 2018. október

Brit geopolitikai érdekességek

Történelmi viszonylatban külön kategóriát képeztek a brit protektorátusok (védnökségek) és a gyarmatok. A protektorátusok „csak” brit ellenőrzés alatt álltak, de névleg független államként, saját uralkodóval rendelkeztek, míg a gyarmatok jogilag is a brit állam részét képezték…
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

5

A Brit Birodalom az Angol, majd az Egyesült Királyság által uralt területeket foglalta magában. Ebbe beletartoztak az ország gyarmatai, domíniumai, protektorátusai, bábmonarchiái és egyéb területei. Ez volt a Földön valaha létezett legnagyobb kiterjedésű, lakosságú és gazdasági erejű gyarmattartó birodalom. Kialakulása a nagy földrajzi felfedezések korában, a 16. században kezdődött, amikor harmadikként – Spanyolország és Portugália mellett és után – Anglia is kivette részét az újonnan felfedezett területek gyarmatosításából és a tengeri uralomért folyó harcokból.

A számok megdöbbentőek: 1860-ban a Brit Birodalom területe körülbelül 24,6 millió négyzetkilométerre rúgott. Ez a szám 1909-re 33 millió négyzetkilométerre emelkedett. Ekkor már háromszor akkora, mint a francia, és tízszer nagyobb, mint a német gyarmatbirodalom, továbbá 444 millió ember, azaz a Föld népességének negyede élt brit uralom alatt.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor