Tudta-e?
A medveállatkák 151 °C-ra felhevítést percekig is elviselik, napokig túlélik a −200 °C-os fagyasztást, és pár percig −272 °C-on is bírják. Az állat egyes példányai túlélték az 570 000 rad Röntgen-sugárzást. A rendkívül alacsony nyomást (vákuum) és rendkívül magas nyomást (a földi légköri nyomás százszorosát) egyaránt eltűri szervezetük és túlélték a világűrbe való kibocsátást. Méretük 0,2-1 mm-ig terjed

144. szám - 2016. szeptember 1.

A főherceg és a tanítónő románca

Habsburg–Tescheni Albrecht fordulatos életútja
Dr. CELLER Tibor | a szerző cikkei

8

Történetünk főszereplője Habsburg–Tescheni Albert Ferenc József (1897–1955) osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg, 1936-tól Teschen negyedik hercege, a Magyar Országgyűlés egykori felsőházának néhai tagja. A korabeli magyar sajtóban Albrecht főherceg vagy Albrecht királyi herceg néven írtak róla. A Habsburgok hadvezéri ágából (Feldherrenlinie) származott, elődei valóban jeles hadvezérek voltak. Édesapja, Frigyes főherceg tábornagy volt, aki 1914-től 1917-ig az Osztrák–Magyar Monarchia haderejének főparancsnoki tisztét is betöltötte. Édesanyja pedig Isabella von Croÿ–Dülmen flamand–német hercegnő volt, aki – lévén, hogy a legenda szerint az Árpád-háziak vére is az ereiben csörgedezett – titokban a király nélküli Magyar Királyság trónjára szánta egyetlen fiát.

Albrecht főherceg a két világháború között igen népszerű volt a magyar legitimisták között, akik uralkodójelöltnek tekintették. Ám az 1925-ben kipattant nagy horderejű frankhamisítási botrányt követően élete meglehetős lejtőre került. Sorozatos rangon aluli házasságaival nemcsak a családja, de az addig őt pártoló közvélemény egy része is elhidegült tőle. Nyílt nácibarátsága viszont a háború végén dél-amerikai száműzetésbe kényszerítette őt.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor