Tudta-e?
...Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente ezer halálesetet okoz; ami közel 5%-a az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében?

144. szám - 2016. szeptember 1.

A szenátusi határozatoktól a konzervműsorokig

Eddigi ismereteink szerint Európában az első rendszertelenül megjelenő írott tájékoztatót az ókori Rómában jelentették meg. A tájékoztatásnak hosszú története van. A nemrég még gyermekcipőben járó digitális világ mára szinte eluralta a médiák univerzumát. Ebben nagy szerepe van az elkényelmesedésnek is…
WILHELM Józef | a szerző cikkei

7

Gondoltak-e már arra, hogy az ókori feliratok a mai modern média első lépései voltak, sőt e tekintetben az ősemberek barlangrajzai még messzebb nyúlnak az időben, hiszen a média az információ rögzítésére és közvetítésére használt eszköz. A latin medium szó jelentése valaminek a közepe; köz; közjó; közvagyon. A szó többes száma media.

A barlangrajzok, a feliratok információt hordoztak/nak azoknak, akik ezeket meg tudták/ják fejteni. Jussanak csak eszünkbe a híres delphoi jósda feliratai, hogy miről is tájékoztattak bennünket: "Gnóthi szeauton!" (Ismerd meg önmagad!), "Méden agan" (Semmit se túlságosan!/Tarts mértéket!), "Metron ariszton!" (Legszebb dolog a mérték/nyugalom!), vagy Szolón bölcs jelmondata „Akkor fogsz tudni uralkodni, ha megtanultál engedelmeskedni.”

Eddigi ismereteink szerint Európában az első rendszertelenül megjelenő írott tájékoztatót az ókori Rómában jelentették meg. A papírlapra kiakasztott Acta Diurna szenátusi, főpapi határozatokat tartalmazott, és a város fórumán függesztették közszemlére. Később már jelentősebb ütközetekről, politikai nagygyűlésekről írt, amit sokszorosítottak, majd a birodalomban más pontjain is terjesztettek. Az információk írásos terjesztését azonban messze megelőzte a szóbeli terjesztés, ami sokszor pletykálkodássá süllyedt. Az információt hordozó személy volt a közvetítő (mondhatnám médiumnak is!).

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor