Tudta-e?
A repülőhalak képesek akár 6 méter magasan 300 métert is repülni a víz felett.

121. szám - 2014. október 01.

Konferencia

Környezetvédelem és vidékfejlesztés

A Szolnoki Főiskola 2014. szeptember 26-27. között rendezte meg a jubileumi XX. Nemzetközi környezetvédelmi és vidékfejlesztési diákkonferenciát.
Sinkovity Richárd, Tölcsér Andor, Barát Ádám, Török Gabriella, Juhász Andor

6

Ebben az évben a konferencia egyik kiemelkedő programeleme volt a Főiskola által első alkalommal szervezett „KarpART – medence, multikulturális csobbanás a tudomány világában” elnevezésű rendezvénye. A konferenciára főiskolai, egyetemi és Ph.D hallgatók jelentkezhettek, mint előadást tartó, vagy mint résztvevők. A rendezvény célja, hogy a különböző felsőoktatási intézmények hallgatói a tehetséggondozás keretében már most, még a tanulmányaik befejezése előtt lehetőséget kapjanak a szakmai bemutatkozásra, széles körű gondolatcserére és építő jellegű vitatkozásra,valamint nemzetközi tudományos kapcsolatok kiépítésére. Összesen mintegy hatvan résztvevője volt a kétnapos konferenciának. Ebből hat felkért előadó, akik a vízgazdálkodás és vízhasznosítás aktuális kérdéseivel foglalkoztak előadásukban és további negyven előadó a konferenciára jelentkezők közül.

[Text Box: Dr. Szabó Attila, főiskolai docens] A rendezvény Dr. Túróczi Imre a Szolnoki Főiskola rektorának köszöntőjével kezdődött. Majd Dr. Szabó Attila főiskolai docens és egyben a szervezőbizottság tagja „A jövő vízgazdálkodási agrármérnökei” című pályázat jelentőségét ismertette a közönség előtt. Ezt követően kezdődtek a szakmai előadások amelyekben szó volt a jövőbeli vízgazdálkodási beruházásokról és a már megvalósultakról a Közép-Tisza mentén, a helikopteres erők szerepéről az árvíz elleni védekezésben, az öko-turizmusról, valamint egyéb lehetőségekről is. A késő délutáni órákban került megrendezésre a Kutatók Éjszakája (ami egyben középiskolások számára nyílt nap is volt), amelyen több kiállító is bemutatta eddigi tevékenységet. Az első napot az idén tíz éves ROAD Zenekar és a Légierő zenekar meglepetés koncertje zárta, amely a Főiskola előtti dísztéren biztosította a kiváló hangulatot a nagyszámú közönségének.

A második napon került sor a szekcióülésekre, ahol a konferenciára jelentkező előadók mutathatták be kutatómunkájukat és a hozzátartozó kísérleteiteket, a kapott eredményeiket majd rövid összegzésükkel zárták és adták át a lehetőséget a következő előadónak. Összesen egy munkára 15 perc bemutatási idő jutott, így igen dinamikus előadásokat kísérhetünk végig. Az előadások a környezetvédelem és a vidékfejlesztés igen széles témaköreit ölelték föl. Összesen hat tanteremben lehetett végigkísérni, így mindenki megtalálhatta a magának valót. Az előadók közül, két szerző is vajdasági témát ismertetett. Az egyik előadás Kovács Vilmos: Nyomon követhetőség a vajdasági fűszerpaprika termesztésben és előállításban, a másik pedig Kovács Sárkány Hajnalka – Kovács Vilmos: Őstermelő vagy élelmiszer feldolgozó? - Vajdaság helyzetkép” címmel került ismertetésre. Kovács Vilmos előadásában egyértelművé vált, hogy mivel sok szereplős a fűszerpaprika feldolgozás, ezért lényeges lenne egy egységes, szabványosított nyomon követési rendszer, adatbázis felállítása, hogy a legjobb minőség mindig garantálható legyen.

Az előadások között sok egyéb téma is bemutatásra került, az egyik ilyen a „Kommunális [Text Box: Gáti Péter] szennyvíziszap laboratóriumi vermikomposztálása”, amelynek eddigi laboratóriumi eredményeit Gáti Péter ismertette. A kommunális szennyvíziszap kezelésének egyik lehetséges megoldása a gilisztákkal történő vermikomposztálás, amely során az iszapban lévő szerves anyag, valamint tápanyagok a baktériumok és a giliszták anyagcsere-folyamatainak köszönhetően átalakulnak a mezőgazdaságban használható termékké. Sikeres üzemi szintű vermikomposztálás előtt elengedhetetlenül szükséges laboratóriumi, kontrolált körülmények között is vizsgálni a kísérlet során lejátszódó folyamatokat. Ezen előadásokon kívül még számos más innovatív munkát hallhatunk.


Dr. Szabó Attila, főiskolai docens


Gáti Péter


A konferencia vajdasági résztvevői(Sinkovity Richárd,Tölcsér Andor,Barát Ádám,Török Gabriella és Juhász Andor)

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor