Tudta-e?
Ha valaki lassú, könnyen mondják rá: lusta mint a lajhár. Német tudósok kiderítették, a lajhár kevésbé lusta mint gondoljuk. Naponta átlagosan 9,6 órát alszik, ami nem számít soknak az állatvilágban, például a piton 18 órát pihen. A lajhár azért lassú, mert nagyon energia szegény a tápláléka, leginkább fakérget és leveleket eszik.

166. szám - 2018. július

XVIII. Apáczai Nyári Akadémia

Természettudományi szekció

A hazai pedagógusok nyári akkreditált továbbképzése és szakmai találkozója immár 18. alkalommal kerül megrendezésre. Ezúttal is tudományos előadások hangzanak el, érdekes és tanulságos kísérleteket mutatunk be, szó lesz a természettudományok tanításával kapcsolatos pedagógiai elvekről és módszerektől…
MUHI Béla | a szerző cikkei

11

Ez a programsorozat a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének a keretében zajlik.

A XVIII. Apáczai Nyári Akadémia részletes felhívása és a jelentkezési lap itt található: http://www.vmpe.org.rs/anya18/

Az idei természettudományos továbbképzés 2018. július 9-én kezdődik és július 13-ig tart.

Az Apáczai Nyári Akadémia, népszerű nevén az ANyA a vajdasági pedagógusok egyhetes nyári szakmai továbbképzése. A pedagógusok részére szervezett programsorozat 2001 júliusában indult Muhi Béla természettudományos jellegű programjával az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola helységeiben. A későbbiekben ezt a tanári ankétot az újvidéki Apáczai Diákotthonban rendezi meg a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete.

A természet egysége, néhány alkalommal A természet titkai, jelenleg pedig Tanári továbbképzés a természettudományos műveltség fokozása céljából elnevezésű tanári továbbképzés főszervezője Muhi Béla fizika-kémia szakos tanár, okleveles fizikus, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének alapító tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem, a későbbekben a Szent István Egyetem zentai levelező tagozatának konzulens tanára. Ezt a tanári ankétot minden évben a nyári szünidő alatt július hónap elején rendezik meg, és öt napig tart. A rendezvény nyelve a magyar.

Az ANyÁ-nak nemzetközi jelleget ad az a tény, hogy rendszeresen vesznek részt a programban külföldi előadók és hallgatók (pedagógus kollégák) is.

Kezdetben a természettudományi szekció indult be, de évekkel később újabb három témakör kapcsolódott be. Ezek a következők: Osztályfőnökök továbbképzése, Történelem és magyarság és Tapasztald, hogy továbbadhasd.

A természettudományi szekcióra elsősorban az általános iskolai és középiskolai tanárok, osztálytanítók jönnek e, hogy szakmai ismereteiket felfrissítsék és gyarapítsák. Az optimális létszám 20 fő, de általában mintegy 30, vagy ennél is több résztvevője van ennek a tanári továbbképzésnek. A hazai pedagógusok mellett vendégek jönnek külföldről is (Magyarországról, Romániából, Szlovákiából).

A természettudományi szekció olyan akkreditált tanári továbbképzés, mely a természeti ismeretek, a tudomány legújabb eredményei, tudománytörténeti vonatkozások tárgyköréből nyújt sok hasznos információt, tudást és tapasztalatot a résztvevőknek, egyúttal hasznos módszertani megoldások, kísérletek, műhelymunkák, intézeti látogatások és egyéb tartalmak is szerepelnek a programban.

A szakmai programok nyitottak, egyetemi hallgatók, nyugalmazott tanárok és más érdeklődők is szabadon látogathatják.

A XVIII. ANyA természettudományi szekciójának részletes programja megtalálható itt.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor