Tudta-e?
...hogy az emberi test megközelítőleg 60 milliárd sejtet tartalmaz, amelynek mindegyike tízezerszer annyi molekulát tartalmaz, mint a Tejút összes csillaga?

138. szám - 2016. március

Hit és erkölcs

A Selye János Egyetem Calvin János Teológia Karán a konvokációs előadások keretében folytatott decemberi kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dr. Lévai Attila, a Kar dékánja, Dr. Molnár János, a Kar dékánhelyettese, Dr. Szijártó István irodalomtörténész, a Százak Tanácsának elnöke, Hornyák László közgazdász, a Hartmann-Rico igazgatója, a Százak Tanácsának tagja. A beszélgetést levezették és lejegyezték: Dr. Somogyi Alfréd esperes, Dr. Kováts-Németh Mária, a Százak Tanácsának tagja.
DR. KOVÁTS-NÉMETH Mária összeállítása

8

Somogyi A.: Szeretettel köszöntöm a kerekasztal résztvevőit. Hitről és erkölcsről beszélgetünk. Hitről és erkölcsről gondolkodunk, s úgy tűnik, mintha ezek a kifejezések szinonimái lennének egymásnak.  Bízom benne, hogy az alapfogalmak tisztázásán túl, az érdemi részről is tudunk majd beszélni. Fontos, hogy amikor hitről beszélünk, a Szentírás alapján tisztázhatjuk, hogy a „hit a remélt dolgok valósága és a nem látható dolgokról való meggyőződés” – ezt találjuk a Zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 1. versében.  Az erkölcs definíciójával kapcsolatban, a mai fiatalok már egy kicsit problematikusabb helyzetbe kerülnek. Mi az erkölcs? Az erkölcs szót hallva rögtön magatartásra, nemi viselkedésre – barátnőm van, vagy menyasszonyom van – valami ilyenre gondolunk. Arra kérem a tisztelt jelenlévőket, a kerekasztal résztvevőit, hogy próbáljuk végiggondolni azt, hogy mi lehet a gond ezzel a kifejezéssel? Miért érthetik könnyebben a fiatalok a hit kifejezést, és miért áll távolabb tőlük az erkölcs szó értelme? Azért teszem fel így a kérdést, mert ha logikusan gondolkodunk, éppen fordítva kellene, hogy legyen. Az erkölcsöt, a magatartást kellene, hogy a fiatal hozza magával családból, iskolából, közösségből és a hit lenne az – ebben a szekuláris világban –, ami egy picit több, picit „elitebb”. Hogyan látják ezt a kérdést?

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor