Tudta-e?
hogy a gyermekeknek naponta legalább fél liter tejet kellene inniuk ahhoz, hogy a csontozatuk megfelelően fejlődjön, erősödjön?

205. szám - 2021. október

A fénynél nagyobb sebességgel

A kutatók éjszakája európai rendezvénysorozat célja immár 17 éve, hogy díjmentesen szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhessen a tudományos kutatás számos új eredményével. Újvidéken a BIG bevásárlóközpontban rendezték meg a központ programot, miközben egyes iskolákban is bemutatókat tartottak…
MUHI Béla | a szerző cikkei

6

Újvidéken a Svetozar Marković Gimnáziumban 2021. szeptember 24-én 18 órai kezdettel Muhi Béla fizikus előadást tartott  A fénynél nagyobb sebességgel címmel. A diákok számára ez volt a Kutatók Éjszakája elnevezésű európai rendezvény helyi, gimnáziumi programja. Ezen a délutánon és éjszaka Újvidéken a BIG bevásárlóközpontban tartották meg a rendkívül látványos sokrétű programot, melynek célja hagyományosan a fiatalok megismertetése a tudományokkal, kedvcsináló a kutatáshoz és a tudományos jellegű életpálya népszerűsítésére. A rendezvénysorozat 17 évvel ezelőtt indult Európában, azóta szinte mindegyik állam bekapcsolódott, így hazánk is.

A gimnáziumban megtartott kétnyelvű előadáson sok érdekes és tanulságos kísérletet láthatott az ott megjelent mintegy 40 diák. Az előadó elmondta, hogy légüres térben nincs nagyobb sebesség a fény sebességénél, ami kb. 300.000 km/s. Ám vannak olyan optikailag sűrűbb közegek, melyekben a fény ettől lassabban terjed. Szólt a fénytörésre vonatkozó Snellius - Descartes-törvényről, a nukleáris reaktorokban jelentkező Cserenkov-sugárzásról, a fiatalon elhunyt Ettore Majorana elméletéről a mikrorészecskékkel kapcsolatban, a Bose-Einstein statisztikáról, a modern kvantummechanika kísérleti eredményeiről, a kvantumszámítógépekről stb.

Sok kísérletet láthattak az érdeklődők. Az előadó többek között bemutatta a Tesla találmányai alapján megszerkesztett plazmagömböt, és elmagyarázta annak működési elvét. Szólt a Kammerlingh Onnes holland fizikus által felfedezett szupravezetésről, az orosz Pjotr Kapica által felfedezett szuperfolyékonyságról és így tovább. Viszonylag új felfedezésként jelentette be, hogy szobahőmérsékleten folyadékká alakítható a fény, mely a kvantumszámítógépektől az energiatárolásig sokfelé nyerhet alkalmazást. Ezt az anyagot Bose–Einstein-kondenzációnak nevezzük, és jellemzően szupravezető és szuperfolyékony tulajdonságai vannak. Számos egyéb tudományos témakör is szóba került a környezetvédelemtől kezdve a koronavírus-járványig.

Olvasásra ajánljuk: https://index.hu/tudomany/til/2021/09/16/bose-einstein-kondenzatum-foton-feny-szuperfolyadek/

Tesla-féle plazmagömb és egyéb kísérleti eszközök

 

Muhi Béla előadó a gimnáziumban kitűzött plakát előtt

A Vajdasági Pedagógiai Intézetben Puskás János igazgató is megtekintette a kísérleteket (Újvidék, 2021.09.29)

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor