Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

220-221. szám - 2023. január-február

Genetika a mindennapjainkban

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében kilencedik éve tart a Tudomány- és művészettörténeti múltunk bemutatása című ismeretterjesztő előadássorozat.

4

Az elmúlt években számos előadás lett szervezve Vajdaság különböző településein, ahol népszerű és aktuális tudományos és ismeretterjesztő témakörök lettek bemutatva. Az előadásokat sikeres szakemberek, tanárok, orvosok, pszichológusok, mérnökök tartották, de pályakezdő, fiatal diplomások is fel lettek kérve egy-egy előadás megtartására. A programot a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatja, szervezője Dr. Muhi B. Béla, egyetemi tanár.

Az előadások egy része az interneten is megtekinthető, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének Youtube csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCzRrxQaYWVi6con-7M845cQ).

Legutóbb Dr. Borsos Éva tartott elődást "Genetika a mindennapjainkban" címmel.

Az előadás első része itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=OywL9bmzAhQ&t=5s

A második rész pedig itt: https://www.youtube.com/watch?v=DAY9FrYZMjg&t=12s

Dr. Borsos Éva, kutató biológus, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző karának rendkívüli egyetemi tanára és a gödöllői Szent István Egyetem zentai konzulens tanára.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor