Tudta-e?
hogy Jurij Gagarin 1961. április 12-én a világon elősször nyolcvankilenc percig keringett a Föld körül a kozmoszban a Vosztok-1 kabinjában?

219. szám - 2022. december

Mindenható milliárdosok

1992. április 11-én a brit Sun jelentette: »It’s The Sun Wot Won It«. A regnáló konzervatívok nyertek a szocdemekkel szemben, pedig gazdasági válság volt. Egy ok: A legnagyobb példányszámú lap John Major megválasztására buzdított és ellenfelét, Neil Kinnock-ot lököttnek titulálta. „Ha Kinnock nyer, ő lesz, aki, mielőtt utolsóként az országot elhagyja, kioltja a villanyt.” Ez volt a lap címoldalán, a választási napon.
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

A Sun az ausztrál médiavállalkozó, Rupert Murdoch tulajdona – a Fox News, a Wall Street Journal és számos más média mellett. M. 2016-ban Trump mellett kampányolt, ahogy az iraki megszállás és a brexit mellett is. A brit parlamenti bizottság elé került, rendőrök megvesztegetése miatt, de ez meg sem kottyant neki. Ma vagyonát 17 mrd $-ra becsülik, rajta van a világ száz leggazdagabb emberei listáján.

Milliárdosok azóta vannak, mióta kapitalizmus. A szabad piac azért lett kitalálva, hogy emberek meggazdagodhassanak. M. pénzhalmozása azonban nem öncélú. A világot akarja alakítani, pár társával. A botrányok leperegnek róla.

Itt van Elon Musk, aki épp most vette meg a Twittert, 44 mrd $-ért. A világ leggazdagabb embere az US választásokon nyiltan a republikánusokat támogatta és vissza engedte a kitiltott Trump-ot a Twitterrre. Trump-nak 87 M követője van. Peter Thiel (PayPal) szintén Trump-ot támogatta és kétségbe vonta Biden legitimitását.

A bécsi ingatlanvállalkozó, René Benko, a Galeria Karstadt Kaufhof résztulajdonosa, ahogy a Kronen Zeitung és a Kurier újságoknak is. A bukott kancellár, Sebastian Kurz belső köréhez tartozott. A bécsi pénzügyminisztérium egyik osztályvezetőjét akarta lepénzelni, hogy egy adóügyben kisegítsék.

Trump egyszer azt találta mondani, ha a Fifth Avenue-n, New York-ban lelőne valakit, egy választót sem veszítene. „Ha sztár vagy, bármit megtehetsz.”

Mit akarnak az érinthetetlenek és honnét a hatalmuk? Ha van valami, ami olyan különböző figurákban közös, mint Murdoch, Musk és Banko, akkor az az állam és intézményei lenézése. Ezek csak a haladás akadályai – mármint az ő szerinti haladásnak. Ezek pedig rendszerint saját üzleti érdekeik. Murdoch szerint a brexit egy kitörés a börtönből. Musk, miután megvette a Twittert, fele dolgozóit kirúgta. Azokat is, akik a gyűlöletet és uszítást szűrték ki. Thiel nem hisz többé a szabadság és a demokrácia összeegyeztethetőségében. Persze, a szabadság mellett van, de ez alatt elsősorban saját szabadságát érti. Musk nemcsak a Twittert és az elektrojárműveket ellenőrzi, hanem a Starlink rendszerrel az egész műholdvilágot. A Starlink az ukrajnai haderő internetszolgáltatója. Amikor október elején fölvetette, Ukrajna adja át a Krimet az oroszoknak, Kijev elképedt. Nem mulatságos, ha egy nemzet sorsa egy milliárdos szeszélyétől függ.

Egyre több köz- és privátélet függ a gazdagoktól. A Google (Larry Page) a keresőgépek ura, az Amazon (Jeff Bezos) az online-kereskedelemé. Amikor pár éve az Instagram a Facebook hatalmát fenyegette, Mark Zuckerberg egyszerűen fölvásárolta. Aki fölfalja a riválisát, nem tarthat semmitől. Ez a fajta darwinizmus a piacgazdaság legfontosabb elemét likvidálja: a versenyt. Musk&co világában a monopol nem probléma, hanem cél – feltéve, ha ő maga a monopolista. Thiel: „A verseny csak a veszteseknek való.”

Az állam visszafogottsága óriási vagyonok fölhalmozódásához vezetett. Paul Krugman: 50 éve a leggazdagabb amerikai Jean Paul Getty volt, 2 mrd $-ral. Ma Musk 200 mrd $ fölött diszponál. Ha az inflációt le is számítjuk, ez G. vagyonának sokszorosa.

Az elmúlt évtizedekben, ha a cégek óriásira nőttek, mindig megregulázásra vagy földarabolásra kerültek, lásd AT&T vagy a Standard Oil. A kérdés ezért nem az, miért érinthetetlenek, hanem, miért nem érinti őket senki? Miért vásárolhatta föl az FB egyik versenytársát a másik után, miért vehette meg Musk a Twittert?

Open Markets Institute, Washington: „A Twitter a demokratikus kommunikációs infrastruktúra nélkülözhetetlen része, ki kell venni a Musk-impériumból.” 300 M ember nyüzsög ezen a platformon és most Musk személyes céljaira használja, politikai nézetei terjesztésére. Bejelentette, a 2024-es elnökválasztáskor a republikánus Ron DeSantis-t támogatja. Földarabolás ritkán történik, mert a nép inkább a cégvezérekben bízik és nem az állami bürokratákban. A nagyság tömegtermelést jelent, ez alacsonyabb árakat a felhasználóknak. Az új technikáknál is sikerült a Tesla-t státuszszimbólummá emelni. Míg a németek a benzinesekkel bajlódtak, Musk már a villanyautóját építette. A történelem őt igazolja. 2035-től kitiltják a robbanó motorokat. A Tesla nyer, munkahelyeket teremt, több adót fizet és védi a klímát. Itt az a politikus is meghajol, aki nem szívleli a szupergazdagokat. Ezek ui. sok államban egy fontos devizát uralnak: a figyelmet. Ezt tette Murdoch 1980-ban, Reagan megválasztásakor. A kőgazdagok dollármilliókat adnak ki, hogy megakadályozzák azok befutását, akik őket bosszantanák. Biden azonban harcba hívja a legyőzhetetleneket. A kartellfelügyelet élére a szigorú monopolellenes Lina Kahn-t nevezte ki.

Larry Page, 49
Der Informatiker gründete Google und war lange dessen Chef. Der Suchalgorithmus und die Reichweite von Google geben dem Unternehmen sehr viel Macht. Datenschützer kritisieren, dass der Konzern zu viele Nutzerdaten sammle.

Rupert Murdoch, 91
Der Australier ist Vorstand der Medienhäuser News Corp und Fox Corporation, die mehrere Tageszeitungen und den TV-Sender Fox News betreiben. Murdoch unterstützte 2016 die Präsidentschafts-kandidatur Donald Trumps und den Brexit.

René Benko, 45
Der Österreicher investiert in Immobilien und Medien. Als man ihn mit der Ibiza-
Affäre in Verbindung brachte, wand er sich heraus. Sein Einfluss reicht bis in Deutschlands Norden: Seine Firma Signa Holding will den Elbtower in Hamburg bauen.

Peter Thiel, 55
Der Investor stammt aus Deutschland, seine Eltern wanderten in die USA aus, als er ein Jahr alt war. Reich wurde er mit der Gründung von PayPal und Investitionen in Digitalfirmen. Er tritt als Aktivist auf und unterstützt radikalkonservative Politiker.

ZEIT, 1. 12. 2022

Milliardäre

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor