Tudta-e?
...hogy a szőlő rendkívül jótékony hatással van a bőrre, vesére, májra, anyagcserére?

220-221. szám - 2023. január-február

Silicon valley-nek annyi

A Silicon Valley (SV) negyed évszázadig volt a világgazdaság motorja – ma krach és tömeges elbocsátás völgye. Sehol egy új ötlet, a hajó zátonyra futott.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

4

Ilyen gyorsan lehet zuhanni: Sam Bankman-Fried (SBF), a csodagyerek, az intellektuális darling, politikai powerbroker, miután FTX-kriptobörzéje összeomlott, rendőrökkel kellett, hogy szembe nézzen a Bahamákon. A vád: elsikkasztotta ügyfelei betéteit. Régen még botrányos ágazatának megregulázását követelte, majd kifakadt: »Fuck Regulators!« Mért rakta át mások pénzét saját hedge-fondjába? „Soha nem szándékoztam. De előfordul az életben.” A 32 mrd $-os bukás másokat is magával rántott. A Sequoia Capital 210 M $-ja bánja. A matekzseni gőgét jellemezte, hogy mikor épp újabb milliókat hoztak, ő számítógépén a »League of Legends« játékkal szórakozott. A „bölcs” befektetők mégis megfőzve távoztak.

Ez a krach nem egy üzemi baleset volt. Felszínre hozta Silicon Valley sérülékenységét. A lazán öltözködő »boy genius«, a Steve Jobs vagy Mark Zuckerberg típusok közé tartozott, akik a „tapasztalt” milliárdosokat meg tudták igézni. Szülei jogászprofesszorok Palo Alto-ban. A campus fölötti Sand Hill Road-on laknak a legnagyobb kockázatitőke-befektetők.

Mások is rosszul jártak. Jeff Bezos nyelv-asszisztense, az Alexa, befuccsolt. Elon Musk twitter-üzlete hírnevébe került, tovább csúszik a lejtőn. A Meta, az Amazon, a Twitter és a többi techóriásoknál, San Francisco és San José között, már volt krach, deficit, csoportos elbocsátás. Ám a mostani krízis ideakrízis. Pedig soha ennyire még nem volt szükség mentőötletekre, mint most, az energia- és a klímaválságkor. (Ezek nem jótékonykodó dámák! RS). A pandémiát sem itt, hanem Mainz-Neustadt-ban fékezték meg.

A hightech-ipar őrült növekedését két évtizedeken át fűtötték a központi bankok olcsó pénzzel. A 6 konszern (Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Tesla, Meta) időnként még a billió $ tőzsdeértéket is átugrotta. A start up-ok uralták a világgazdaságot: PC, szoftver, internet, smartphone. Minden őrült ötlet pénzt kapott: önvezető autó, repülőtaxi, virtuális világ, örök élet. Marc Andreessen (VC-cég Andreessen Horowitz) már 2011-ben így nyilatkozott: „A szoftver fölzabálja a világot.”

Mára mintha teleette volna magát. Tálalva a junkfood, amire senkinek sincs szüksége. Az SV saját kripto- és metavers-fantáziájába szeretett bele, ahelyett, hogy valós problémákkal foglalkozott volna. A kriptoőrület igazi tragédiája nem az ilyen SBF-figurák, hanem, hogy lelkesedők és spekulánsok szűk csoportján kívül, senki életén nem változtatott. A facebook az első naptól kezdve hasznos volt - a 15 éves bitcoin óriási áringadozáson felül csak CO2 millió tonnáit produkálta.

A Völgy degenerációjának szimbolikus figurája az egykori szupersztár, Elon Musk. „A Tesla átsegíti a világot a fenntartható energia korába.” „A SpaceX az emberiséget multiplanetáris species-szé fejleszti.” A gigantomániás tervek megváltógiccsbe mentek át. Musk alkalmazottai ezreit rúgta ki, platformjáról eltávolította a kritikus újságírókat. Politikai fiaskóit „a civilizáció jövőjéért” való önzetlen tetteknek mondja. Kérdés, eddigi deklarációi is ilyen üresek voltak? Figurája sokáig beillett az SV imázsába, amely sikeres, jóságos kapitalizmus. »Don’t Be Evil«, volt a Google lózungja.

Steve Jobs 2007 januárjában emelte magasba első iPhone-ját , a San Francisco-i Moscone Center színpadán. Az Apple-alapító az üzleti érzék, ellenkultúra, tettvágy és coolness megtestesítője. A 70-es években, amikor az IBM nagycomputereivel uralta a világpiacot, a 21 éves Jobs a »Homebrew«-Computerklubban rakta össze első „personal computer”-ét. A Microsoft-alapító Bill Gates-ről („frenemy”) azt pletykálta, ötleteihez néha jó adag LSD-t szívott föl. Jobs gépeit „a lélek kerékpárjának” nevezte. 1984-ben az underdog Apple-t sokszínű ikonokkal versenyeztette az IBM szürke óriással szemben. Nemcsak az Apple tarka logói váltak gyorsan népszerűvé, hanem kitalálói is. Jobs fekete garbóját minden föltörekvő utánozta: a twitter-alapító Jack Dorsey, a Theranos-csaló Elizabeth Holmes, a bukott Wirecard-Chef Markus Braun. Az Apple-alapító széttaposott Birkenstock-papucsát nemrég 220 000 $-ért árverezték el. (Nekem is volt ilyen, de feleségem kidobta. RS). Az SV gazdasági hegemóniája mellett a ruházattal szimbolizálja kulturális hegemóniáját. Minden DAX-menedzser tegeződik, hoodie-t és fehér sneaker-t hord, a nyakkkendőt nélkülözi. A régi világ konszernjeit coach-ok turbózzák föl, nehogy a Nokia sorsára jussanak. Minden modern iroda csocsóval és snackszekrénnyel van fölszerelve, hogy a Google tarka campus laza atmoszféráját utánozza. Az alkalmazottak a cég logójával a mellükön szobakerékpároznak. (Nem a mi „pedal generator budapest”-bringánkon! RS).

Ám a bukások megtépázták az SV hírnevét. Jobs már rég halott, a Google-alapítói, Larry Page, Sergej Brin visszahúzódtak. Musk gyorsabban játssza el hírnevét, mint vagyonát. Az ExxonMobil ismét többet ér, mint a Tesla. (...)

SPIEGEL, 14. 1. 2023

Das Tal der Ideenlosen

KOMMENT

„Nincs más tudás, amit a magyar paraszt ne tudott volna.” A maroktelefon inkább közösségromboló, semmint közösségépítő. Legtöbbször családtagok, közeli barátok használják, akik úgyis gyorsan találkoznak – kimerítve ezzel a nagyobb csoportokra szánandó időt és energiát. (Családom két emelet között telefonálgat; nekem nincs okostelefonom, én az eszemet használom). Szomszédainkat, utcabelieket nem is ismerjük. Falun az egész utcával beszélgettem – telefon nélkül. Hóka Laci bácsi: „Minek nekem telefon, ha valakivel beszélni akarok, odamegyek.” Míg régen én voltam a faluban a legjobb táncos, most az egész világgal kell versenyeznem. A Silicon Valley az emberi történelem legnagyobb szélhámossága. Találj ki egy tolvajnyelvet, szoktasd rá a világot és kaszálj! Micsoda „unding”, a Föld másik feléről beavatkoznak az életembe! Mintha a kormány kiadta volna, hogy mindenki hordjon magával egy dobozkát és kövesse az azon megjelenő utasításokat! Nem lehet megtiltani a húszéveseknek, hogy világpusztító gépeket találjanak ki? A mai gyerekek mit gondoljanak a holdutazásról? Nagy lépés az emberiségnek, majd kirajzunk az űrbe? Elmentek egy élhetetlen sivatagba, megölték a romantikát és jöttek vissza a Földre, ahol minden van: bor, búza, szerelem. Az űrkutatás „melléktermékei”? Az a tudomány, amely valaha járványokat, éhínséget fékezett meg, ma teflonlábassal és tépőzárral nyomja ki a szemünket. Először megbetegít, aztán büszke a botra, amit föltalál. Nézz szét a konyhádban, milyen találmány kellene még? A világot nem új találmányokkal, hanem szociális szövetségekkel, belátással és mértéktartással lehet megtartani. Hol az a tudomány, amely a belátást, az együttérzést, az emberséget fejleszti? A polgár 10 000 kacatjával olyan boldogtalan, mint azelőtt. Semmilyen gyár nem tudja gyártani, amire valójában szüksége van: bizalomra, elismertségre, meghittségre, barátságra, otthonra, szeretetre.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor