Tudta-e?
A nagyvárosi lakásokban a szobanövények a kintről beáradó szennyeződés 20-30%-át is képesek elnyelni.

218. szám - 2022. november

Az ökofalu esete az ördöggel

Ismét fülembe jutott egy "gyönyörű" ökofalu-projekt, a riporterek kedvence.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Ám nem mind arany, ami fénylik:

- Akinek nincs eladó pesti lakása, miből pénzeli új, falusi életét?

- Az ökofalvak 3 csoportba oszthatók:
*Az első, legszámosabb osztály: nettó bűnözés,
*a második csak szélhámosság,
*pusztán a maradék tűnik igaznak.

- A legtöbbjük öko-Disneyland, a látogatói díjakból él.

De vajon hány ilyen mintagazdaságot tarthat el az ország? (Ha nincs kereslet, végük.)

- A legtöbb ilyen ökocentrum állami támogatással jön létre és nem általánosítható.

- Mindegyiknél ott a mentőcsónak: senki sem bolond teljesen leválni; ha kell, jöhet az atomáram, az internet, a kínai áru.

- Javarészük nemcsak méregdrága (tehát a többségnek megfizethetetlen), hanem két műszaki szakdiploma is kell hozzá.

- Tévé ugyan nincs, csak épp maguk tolnak egy tévéadót. Ahogy egy ökoguru így dicsekedett: „Nincs tévém”. Ám rosszabbat tesz: beszél benne.

Az első magyar házi készítésű réz-napkollektort saját zsebemből pénzeltem, 1992-ben (6e DM).

Miután számos zöld csoport alibiként használta, most leszerelve ott rohad egy raktárban, ingyen sem kell senkinek. (Utólag kiderült: ez a kollektorozás a milliomosok bolondériája, az ökológiához kevés köze).

Kölnből jövet, első előadásom után (1989), miután egy óráig az autózás ökológiai hátrányait ismertettem, beültettek egy Ladába és elvittek a közeli kocsmába.

Ám ekkor született: "Előbb embernek kell lenni, aztán zöldnek".

(Lásd még: Robinzon-ház/leválni 300e Ft-ból; Építsünk tartálykollektort! A zöldmozgalom).

KLÍMA-EST A MAGNETBEN - Megin' majd' megvertek, szembe mentem Már a cím is gyanús, miből és miért tart fent egy bank egy ilyen puccos, drága házat az Andrássy úton? (Nem egy Gólya, sem Auróra!) Visszafordítható?! „Klímaváltozás – globális megoldások” címmel invitál a KÖVET egyesület ma estére.* A pódiumon: Németh András, a Fenntartható fejlődés című lap felelős szerkesztője, Sipos Katalin – biológus, természetvédelmi szakember, a WWF Magyarország igazgatója, Herner Katalin – a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója, Horváth-Szováti György – a KÖVET Egyesület önkéntese, Litkai Gergely – humorista, kapcsolódása a Drawdown / Visszafordítható című könyvhöz a téma iránti érdeklődése, illetve a borítón olvasható, általa írt ajánló.

Dugig a belső udvar, a klíma-ügy sokakat csiklandoz. Bevezető egy klímafilm (Drawdown), de már itt majd' fölrobbantam, aztán az "előadástól" pláne. Frázisok, általánosságok, önreklám, elhumorizálás. De a végén tényleg szót kapok, bár csak mikrofonnal - megy a Youtube-ra! Dehát a Youtube egyike a legnagyobb klímaromboló techcégnek!? Nem számít. Ahogy beszéltem, egyre jobban nyúlt meg a fizimiskájuk:

- A filmben egyszer sem hangzott el a túlfogyasztás. Az, hogy véget kell vetni ennek az őrült áru-és személyszállításnak. E helyett technikai illúziókat sugalltak, a legnagyobb marhaság: teheneket algával etetni. Iszonyatos a harmadik világbeli kunyhóra szerelt napelemet, bent a tévét, haladásként beállítani. Ott látják ezek a szerencsétlenek a képernyőn a mi eszement, tékozló életmódunkat, állítólagos jólétünket és elindulnak felénk, milliószámra.

- Villanyautó, vegán étkezés? Önbecsapás! Az elektromos autónak ugyanannyi a CO2-kibocsájtása, mint egy hasonló, benzines autónak - csupán ez a lánc elején, az erőművekben szabadul ki.** Nincsen szerves mezőgazdaság állattartás nélkül - ez is csak egy potyautas út, mint a napelem, amely semmivé lesz, ha kihúzzuk alóla a nehézipart. Fosszilis nélkül nincs gazdaság, a probléma a túlfogyasztásban van.

- Faház? Mikor százezrével állnak üresen házak, ebben az országban is?

- Büszkén mutatjátok a nagy karbonlábnyomú könyveteket, abban a hitben, hogy majd az olvasó megveszi, olvassa, okul belőle, cselekszik és az hat majd. Ebben csak egy a biztos: az a CO2-emisszió, mely a könyv gyártásakor ment a légkörbe.

- Kérdésem pedig, mindenkihez: HA INNÉT HAZAMENTEK, MIN FOGTOK VÁLTOZTATNI?

Sunyítás, csend. Senki sem áll mellém! "Tönkre tetted másfél óra munkánkat!" Maradnak a csodafegyver technológiánál, fogamzásgátlásnál - az majd kihúz bennünket a slamasztikából. Attól a tudománytól várjátok el a megoldást, amely ide juttatott bennünket? Milyen új technológia? A műhús? A hidrogén? A CO2-szűrők? A fúziós reaktor, amely mindig 40 év múlva lesz kész, amikor kérdezik? Beszéltem volna szájuk íze szerint, megtapsoltak volna.

RS

*2020. március 3.

**A TESLA 30 000 km után megelőzi a dízelest, lásd: Az elektroautó esete a szén-dioxiddal.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor