Tudta-e?
Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok repülőgép leszállópályaként használhatók háború vagy egyéb vészhelyzet esetén.

222-223. szám - 2023. március-április

A sikeres energiarendelet

Röviden „Kurzfristenergieversorgungs-sicherungsmaßnahmenverordnung“ (EnSikuMaV) a neve, de annál hatékonyabb. Előírja, hogy az állami irodák hőfoka max. 19*C lehet, kézmosáshoz tilos a melegvíz, megszűnik a szoborkivilágítás is.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Lloyd-ot és Charlotte-ot, a két Karlsruhe-i jegesmedvét is elérte az energiatakarékosság: állandó vízesésük most már csak időszakos.

A háború miatt a télre horrorszcenáriókkal fenyegettek: blackout, áramszünet, az ipar lefékezése, mind fázni fogunk. A külügyminiszter Baerbock „népfölkeléstől” óvott, a jobbosok düh-télre („Wutwinter“) mobilizáltak. Mindebből semmi sem lett. A kormány tehermentesítő
csomagokkal, gáz- és áramár-fékkel, LNG terminállal segített.

Az EnSikuMaV szeptembertől áprilisig van hatályban. A TAZ utánajárt, mennyire tartották be? A közintézmények egy része a landokhoz tartozik, más része a községekhez, megint másik rész részben privát (uszodák, szemétszállítás). A rendeletet mégis mindenki betartotta. A
német országutak sötétebbek voltak, az uszodák és irodák hidegebbek – mégsem fázott senki, a diákok sem. Kelet kevesebbet spórolt, többet tiltakozott (87% Ost, 8% West). Markus Zipf (Deutsche Umwelthilfe): „A klímavédelem nem kötelező községi feladat.” Mégis a városok, községek és községszövetségek a CO2 visszafogásánál központi jelentőségűek. (294 német Landkreis van, 106 „kreisfrei” város, ez 400 területi köztestület. RS). Ahol már eddig is aktív klímavédelem volt, ott az energiaspórolás könnyebben ment.

Közlekedés

Alsó-Szászország (Niedersachsen) egyik városa, Emden, csak minden 3. utcai lámpát égetett, ez -25%-ot hozott - egyszerű lekapcsolással. Ludwigshafen-ban viszont 2-3 napba tellett az állomás főútjai világítását lekapcsolni. Kábeleket kellett leválasztani, áthidalni vagy áttelepíteni. (? Valaki nagyon bebetonozta! RS). A községszövetségek fele azt válaszolta, hogy az utcai világítás
erősségét, idejét és terjedelmét redukálta. (50% West, 38% Ost), a sűrűn lakottak 57%-ban, a vidék 27%-ban. A parkolók kivilágítását is visszavették és a közlekedési lámpákat is rövidebb ideig működtették. Többen vigyáztak arra, nehogy balesetek, vandalizmus vagy betörések sokasodjanak a sötétségben. Emden ilyet nem tapasztalt. Munka- és iskolautak kivilágítása kötelező. „A lakosság egyetért és értékeli, hogy jó példával szolgálunk.” (E. Dinkela, városszóvivő).

Önkormányzatok

A községszövetségek 2/3-a 20% energiát takarított meg. A Ravensburg-i megyehivatalban 20:00-kor minden lámpa kikapcsol; a számítógépek, nyomtatók, másolók önmaguktól. Aki este 8 után is dolgozni akar, kap egy jelzést a képernyőjére és késleltetheti a lekapcsolást. Pinnenberg
községszövetség összes autóját elektromosra ill. hibridre cserélte. A föltöltést részben saját napelemeivel végzi. A nagy szemétszállító kocsikat nem lehet átállítani, de a kis teherautóknál már megtették.

Uszodák

Németországban 3195 fedett-uszoda van (2819 West, 325 Ost). A legtöbbjében a levegő- és a vízhőfokot 2 fokkal csökkentették. Ludwigshafen 20%-kal kevesebb energiát fogyasztott. (Mihez képest? Nyilván uszodái régi fogyasztásához képest. RS). Csökkentették a nyitvatartást, a „melegfürdő-napokat” beszüntették, a kinti medencék fűtését is. (Ám a sajtó arról ír, hogy ismét emelik a hőfokot).

Iskolák

A községszövetségek fele jelentette, hogy az iskolákban is spórolnak. A légtisztítókat és mozgásérzékelőket kiiktatták, a fűtésszabályzásra központi termosztátot szereltek föl. Az osztálytermek 2/3-ában 19-20*C-t állítottak be. A tárolók, folyosók, lépcsőházak hőfoka 15-16*C volt. Regensburg még 10 fok alá is merészkedett, de panasz nem volt („Jó friss!). (Lásd Energia-körséta az iskolában, Szelíd Energia Füzetek 9: Szelíd energia ösvény, 2007).

Klímavédő-menedzserek

Feladatuk a kerékpározás föllendítése, hulladék- és világításprojektek beindítása. 1300 van belőlük, minden 8. községben (96% West, 76% Ost). 2008 óta a Bund-tól is kapnak támogatást. Úttörő a Schleswig-Holstein-i Stormarn község, 1995 óta van klímabiztosuk. (Félnek a tengertől! RS).

CO2-mérlegek

Ilyet készített 80% nyugati és 48% keleti. 8 községszövetség kiemelkedik, mert már a 90-es években elkezdték. Düsseldorf 1992-ben állított föl energia- és CO2-mérleget, a Rio-i ENSz konferencia után. „A fenyegető klímakatasztrófa világszerte vitát váltott ki. Különösen a nyugati metropoliszok magas kWh- és CO2/fő rekordjaik miatt kötelesek cselekedni.” Ezek a mondatok 30 évesek – mégis nyomasztóan aktuálisak.

A válaszolók intézkedései: iskolák mosdóiban beszüntették a melegvizet, községek a lakosság számára melegedőket terveznek,(könyvtár nem jó? RS), homeoffice-napok kijelölése, irodák
összevonása, szolgálati utak törlése, átállás online-meeting-re, stb.

taz, 4. 3. 2023

So spart Deutschland Energie

KOMMENT

Az Energiemenü-t 1993-ban adtuk ki Kölnben, magyarul 2004-ben. Ezt 3342 töltötte le (mek.oszk.hu), ez a 8 M lakos 0,004%-a . Hajrá, magyar klímaharcosok! RS

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor