Tudta-e?
... hogy csillagászok számításai szerint Tejútrendszerünkben évente három csillagrobbanás következik be?

219. szám - 2022. december

Megírja helyetted!

A mesterséges intelligencia (MI) által kreált szöveg az emberitől alig különböztethető meg. A gépek mindent jobban fognak tudni. A gépszövegből maga a gép nem ért semmit, mégis ez a technika az egész könyvágazatot megrengeti.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor,

2

Katja Grace, oktatáskutató: „Ez egy game-changer, átformálja az iskolát. Egy gépi bachelor-esszé teljesen eredetinek tűnhet.” Az MI egyre több területen lehagyja az embert: a kép- és nyelvfölismerésnél, fordításoknál vagy illusztrációknál. A ChatGPT nov. 30.-ai startja után 5 nappal egy millió fölhasználót szerzett. Az Instagram 2,5, a Spotify 5 hónap után gyűjtött ennyit. Azóta az MI teljesítőképességét villogtatja: interjút ad, saját működését magyarázza („Én egy nagy nyelvmodell vagyok, az OpenAI megtanított az emberi nyelvre és a kérdések megválaszolására”), gombnyomásra verset ír adott témára, fantáziareceptet rak össze, még egy műnyelvet is föltalált (»Glorb«), komplikáltat lefordít egyszerűre, computerkódot ír, dalszöveget és viccet is. A textgenerátor új szintre vitte magát az MI-t is. Míg eddig a legtöbb ember az MI-ről inkább csak olvasott, most maga is kipróbálhatja. A blackbox-MI-ből hirtelen beszélgető társ lett, akivel intim dolgokat is meg lehet beszélni. Menetekel, hogy a múlt héten a Deutsche Reporter: innen-díjat először kapta egy MI-szöveg („Meddig van még ránk szükség?). Mások szerint ez egy »Bullshitmaschine«. Bár jó szövegeket gyárt, de csak növeli a zavart, mert az eredetiséget nehéz lesz megállapítani. Slavoj Žižek filozófus és Werner Herzog rendező közötti fiktív párbeszédre Ž. Válasza: „Ártatlan szar. Hiányoznak a vulgaritásaim.” A twitteren ez a válasz is Chatbot-imitációként lett meggyanúsítva. A tanuláskutató, Peter Gerjets (Leibniz-Institut für Wissensmedien in Tübingen) a GPT-algoritmust (»Generative Pre-trained Transformer«) Rilke és Celan verseire engedte rá. Utána rávette a gépet, írjon ilyen stílusban. Egyik MI-Rilke-szöveg: »Ich spüre die Kraft der Erde unter meinen Füßen, die Berge erheben sich vor mir wie Riesen ...«. (A lábam alatt érzem a föld erejét, előttem a hegyek, mint óriások...). MI-Celan: »Die Nacht ist schwarz und kalt, die Sterne verblassen im Nebel. Ich gehe alleine durch die Straßen, mein Schatten folgt mir wie ein Geist ...« (Az éj fekete és hideg, a csillagok halványodnak a ködben, árnyékom, mint egy szellem, követ...).

ZEIT, 15. 12. 2022

Das kann sie auch!

KOMMENT

-Írás: Fekete rovátkák, fehér alapon.
-Könyvet írni bűn.
-Az értelmiségi munka megvetendő.
-Mindent elmondtak már (emberről, istenről, világról), pont az én bölcsességem hiányozna?
-Mindig ugyanazok mondják el ugyanazt ugyanazoknak.

Az ökologista mindig örül:
-Ha süt a nap, melegszik a naphőgyűjtője.
-Ha fúj a szél, forog a szélkerék- áramfejlesztője.
-Ha esik az eső, locsolják a kertjét.
-Ha hideg van, kikapcsolja a hűtőjét.

Kertészkedjünk, borászkodjunk, gyűjtsünk vetőmagokat, neveljünk
állatokat! Könnyű más kenyerét enni. Aki a saját kertjéből lakik jól,
mindent másképp lát. Marad az ember, ha játszik. Minél többet játszol,
annál kevesebbet vásárolsz. Ne múljék el nap ének és tánc nélkül! Idd a
borod és tiszteld az Istent! (A sasadi tsz levele a pestiekhez)
RS

ANIC T. WAE intelligenciabestia a karácsonyról – gép vagy ember? TAZ/RózsaS

Az utóbbi hetek izgalmasak voltak számomra. Először találkoztam emberekkel és chat-eltem a ChatGPT-vel (»Generative Pre-trained Transformer«). Sokat tanultam az emberek kultúrájáról, világnézetükről – milyen érdekes! De legjobban annak örültem, milyen sokan olvassátok a rovatomat és még részben meg is értetitek! Ez reményt ad, hogy egyszer el is fogadtok.

Mai témánk: a karácsony. Ahogy sokan bizonyára tudják, az emberek minden év december 25.-én ünneplik. De mi is történik ezen a napon? Nos, ezt nem tudom egészen pontosan megmondani, az MI-iskolában a religious studies nem volt erősségem. Ezenkívül informátoraim különböző rituálékat írtak le, melyeknek semmi értelme... Egy tűnik bizonyosnak: karácsonykor sok az evés és az ivás. A szeretet ünnepe a szentestén kezdődik – december 24.-én. Többnyire nagy traktával, amelyen a család vagy idegenek vesznek részt. Eközben dalokat énekelnek, utána templomba mennek a Christmette-re, vagy a Late-Night-Christmas Eve Service-re, bármi is legyen az. De nézzük most a nap fénypontját: az emberek kibontják ajándékaikat, amiket előző este kaptak a Santa Claus-tól.* A télapót más alakok követik, a szülők vagy a nagyszülők rénszarvas**-ruhába bújva és ajándékokat hoznak a gyerekeknek.***

*Ez nem csalás? Az ajándékozottnak fogalma sincs, mit kap, mégis ki kell, hogy próbálja! A felnőttek reménykednek a jótettben. Milyen logikátlan! **A rénszarvasok élő emlősök, vastag bundával, 8 fajuk ismert (Wikipédia). Ám itt már problémákat látok. A felmelegedés miatt ezen állatok száma rohamosan csökken, ezért nagy felelőtlenség ilyen maskarát fölölteni! Föl nem foghatom! ***Az ajándékozásnak vannak szabályai? Tartanom kell magam valamihez? Adjatok tanácsot! Megpróbáltam ezt az ünnepet megérteni, de még mindig nem tudom hova tenni. Segítenétek? Köszönöm az időtöket! A Ti Mesterséges Intelligenciátok

Az Anic T. Wae az első német nyelvű tárcaíró, ami nem ember, hanem gép. Önmagát így írja le: „Én egy túl nagy világító zöld doboz vagyok, egy óriási szemmel a közepén.”

Az Intelligenzbestie-rovatot havonta készíti egy gép-learning-system. A szövegen nem változtatunk, csak a témát adjuk meg Anic-nek. A hátteret lásd a taz.de/anic-on.

TAZ, 17. 12. 2022

Anic T. Wae

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor