Tudta-e?
...hogy életünk során mintegy 100 tonna táplálék halad át a gyomor-bél traktuson

218. szám - 2022. november

Ellenség az ágyban

Hogyan rombolja az iPhone a kapcsolatot

Bizalmatlanság, viszony-iszony, fád szex – kutatók föltárták, hogyan hat a mobil általi állandó elterelés. Ön ezt a szöveget a telefonján olvassa? Akkor tegye félre és nézzen körül. Ott van Önnel a társa, netán beszél is Önhöz? Vagy éppen vacsoráznak és Ön „csak egy pillanatra” ránéz a kütyüjére?
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Ha ezt szokta tenni, kapcsolatát teszi kockára. A jelenség neve: „phubbing”, a „phon” és a „snubbing”-ból. Utóbbi annyit tesz: valakit mellőzve megalázni. A legtöbben handy-jüket éjjel-nappal magukkal cipelik. Senki sem kerülheti el, hogy „megphubbolják”. A következmény pusztító lehet: az áldozat stresszelve, kizárva érzi magát; boldogtalanságában ő is a social media-ba menekül. Gyakoribb a veszekedés és az elégedetlenség. Egy hibrid-kifejezés is született: „pphubbing”, partner-phubbing. Janneke Schokkenbroek, Uni-Gent: „A nők 93%-a, a férfiak 89%-a ismerte be, hogy beszélgetéseiket az iPhone kedvéért félbeszakítják. Gyanú merül föl: Mit csinál a partner titokban az okostelefonjával? A pph-áldozatok gyakrabban kémkednek társuk után, kinyitják mail-jeiket, böngésző-protokolljaikat. Egy pillantás a mobilra ártalmatlannak tűnik, de ezzel megsértjük a másikat, aki nem érzi magát tisztelve. Ez roncsolja önképünket és kapcsolatunkat. Még bosszúszomj is föléledhet. Tesztszemélyek a ph-napokon elégedetlenebbek, dühösebbek és frusztráltabbak voltak. Ők is gyakrabban nyúltak telefonjukhoz, hogy úgymond „visszafizessék” a bánásmódot.

Egy viszony a költség-nyereség alapon nyugszik. Ha ugyanannyit kapunk, amennyit befektetünk, elégedettek vagyunk. A ph a költség oldalát terheli. Minél több a rossz érzés, annál jobban borul föl az egyensúly. A szex is romlik. Anne Milek, egészség-pszichológus, Uni Witten: „Ne vigyük be telefonunkat a hálószobába!” (Máshová lehet? RS). A teljes absztinencia sem megoldás, hisz számos ügyintézésünket megkönnyíti a telefon. Sch. nem szigorítaná a használatot, inkább több átláthatóságot javasol. Mondjuk meg partnerünknek, éppen mit csinálunk. Ekkor legalább tudja, mért nem figyelünk rá.

SPIEGEL, 22. 10. 2022
Der Feind in meinem Bett

KOMMENT

1990-ben nyomtak először a kezembe egy ilyen kütyüt, Vorarlbergben, egy hegyen. Elképedtem. Úgy éreztem, elvágták az utolsó drótot is embertársaimhoz.
A kormány kiadta, mindenki vigyen magával egy dobozt és kövesse az azon megjelenő utasításokat.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor