Tudta-e?
Ha az összes eddig legyártott mobiltelefont összegyűjtenénk a világon, akkor a Föld minden egyes lakójának jutna 138 darab telefon.

218. szám - 2022. november

NÉPSZÁMLÁLÁS?

Elengedem a kutyám...

Vannak anumerikus társadalmak, ahol már számolni is bűn. Egy vagy sok – ennyivel beérik. Nincsen sem szám, sem idő. Idő akkor van, ha méred.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

1

„A világ mérhető oldala nem a világ, hanem a világ mérhető oldala.” A szám csak egy rács, amit az ember rárak a világra, hogy kényelmesebben éljen. Paasche Lukanga Mukarájában, amint egy fehér számolni kezdte a bennszülöttek kunyhóit, inkább fölgyújtották. Lehet, hogy kezdetben a népszámlálás a túléléshez kellett (Hány harcosunk van?), de mindig is a hatalom rögzítésére szolgált. Adószedők számolták az adózókat.

A mindenórás Máriát Betlehembe kényszerítik a népszámlálásra.

A zöld mozgalomban, 1987-ben Kölnben, mi is éreztük, hogy a „Volkszählung” egy srég machináció. Az egész szcéna tiltakozott. Úgyis tudnak már rólunk mindent a népességnyilvántartóban! A hangulat amúgy is forró volt, tiltakoztunk a Pershing-rakéták ellen (ekkor futott föl a zöldek mellett a Friedensbewegung, a békemozgalom is), a Startbahn West ellen (erdőt repülésért), a Brokdorf-i új atomerőmű ellen. "Politiker fragen – Bürger antworten nicht". Senki sem akart „üvegpolgár” lenni, visszaélés az adatokkal, gyanítottuk – a számítógép gyerekkorában! A berlini falat 40 000 kérdőívvel tapétázták ki. A bojkott („blau machen”) igen tarka volt: a kérdőívek szemétbe, használt papír gyűjteménybe, zúzdába kerültek, vagy visszaküldték ugyan, de a felső jobb sarkát, a kiértékelő kódját, letépték. Az utcák tele voltak ilyenekkel: "10 Minuten, die Sie noch bereuen werden" (10 perc, amit meg fogtok bánni), „Zählt nicht uns, zählt eure Tage" (Ne minket számoljatok, hanem a napjaitokat!). Nem használt a 10 000 DM büntetés-fenyegetés sem. A végén győztünk: az alkotmánybíróság beintett.

Itthon „tovább”-ot int. A mostani magyar népszámlálás helyett a lakosokat inkább az aggasztja, miből vesznek kenyeret. Ha jön a biztos, biztos ráengedik a kutyájukat... Bár, hogy mit válaszolna néhány politikus a kérdésre, miből építette a házát - arra én is kíváncsi volnék!

RS

Youtube:

BREAD 33 CENT 7 MINUTES ROZSA

SPINE EXERCISES ROZSA

PEDAL GENERATOR ROZSA

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor