Tudta-e?
...hogy a víz körforgása révén a tengerből naponta 136 000 köbkilométer víz kerül eső, hó és jég alapjában a szárazföldre?

229. szám - 2023. október

Karikó, a tűzoltó

Karikó Katalin (KK) a messenger-RNA kutatásával a kovidvakcinák, az mRNA-technológia alapjait rakta le.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Elismeréséig sok labor-év telt el, nem kevés kritikát is el kellett viselnie. Kutatásának eredménye ott van 700 M ember vérében. „Eleinte a támogatások visszautasításait gyűjthettem be.” Barátja Mainz-i lakásában adja az interjút, Pennsylvania-i otthona és a tajváni díjátadás között. Sokat utazik, előadásokat tart. „68 vagyok és a kofferemből élek. Ki szeret ennyit utazni?” (Ki szeret ennyire klímát gyilkolni? RS) Smartwatch-ja, laptopja jelez. „Legjobban szeretem, ha nyugodtan kutathatok.” 40 éve ezt teszi.

Tárgya az mRNA, a messenger ribonukleinsav. Ez szinte a DNA másolata, fehérjék építését teszi lehetővé. Mivel az mRNA vírusok, baktériumok és tumorsejtek építőterveit is szállítja, a test egy védőoltással edzhető. Így az már a megbetegedés előtt védősejteket építhet. Az mRNA laborban egyszerűen átépíthető, az építőtervek mesterségesen előállíthatók. Így született a módosított mRNA, amivel kovidvakcinákat lehet előállítani. A DNA-val ellentétben, amivel egyértelműen azonosítani lehetett a kórokozót, az mRNA előállítása drága volt és a molekula gyorsan szét is esett. KK-t nem támogatták, akkor mégis miért kutatott tovább? Selye János stresszelmélete ösztönözte. „Észrevettem, hogy többféle mRNA-t vagyok képes előállítani.” Egerek beoltása után egy brit kutató lábába is beadta az mRNA-t. Ám súlyos mellékhatások, gyulladások léptek föl. „Úgy láttam, 10 év kutatásom veszik el.” 1998-ban Drew Weissmann immunológussal futott össze egy nyomtatónál. 7 évvel később olyan mRNA-t építettek, amely nem váltott ki erős védekező reakciót.

KK utólag megköszönte magyar professzorának, hogy a hiányzó eredmények miatt kirúgta. E nélkül talán nem lett volna elég bátorsága az USA-ba kivándorolni. Ám az érdeklődés eleinte ott sem volt nagyobb. (Bezzeg a pandémia után megnőtt.) Derrick Rossi, US-üzletember fölismerte az esélyt és megalapította a Moderna-t. Pár éve rá Uğur Şahin és Özlem Türeci kooperált KK-val. Megkezdődtek a kísérletek emberen is. 10 évvel később a BioTech KK mRNA-ismeretei alapján, a kovid idején, vakcinák milliárdjait állította elő. Selye stresszkutató „eustresszt” és „distresszt” különböztetett meg. Az első a növekedést és a teljesítményt serkenti, míg a distressz megbetegít. KK csak az eustresszt engedi érvényesülni. Nehezére esik követni a kutatásokat, a repülőn olvas. Néha olyan meghívást is kap, amihez semmi kedve. A Vatikán-látogatásra lánya bírta rá. Mutat egy fotót, amelyen unokáját a pápa áldja meg.

taz, 23. 9. 2023

Impfgegner hassen ihren Trick

KOMMENT

Ekkora csinnadrattánál, díjhalmozásnál rögtön gyanút fogok. Megszállottságot látok, ami elvakít és eltakarja az egészre való rálátást. KK csak tűzoltó. Mi lenne, ha nem gyújtogatnánk?

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor