Tudta-e?
hogy az egész naprendszerünkben a leghidegebb pont a Hold jeges pólusán található, ahol a hőmérséklet -240 Celsius.

222-223. szám - 2023. március-április

Az összevissza alvó szívbeteg lesz

Testünk idővel megkeményszik, az ízületek, izmok, szalagok zsugorodnak, a bőr ráncosodik, az erek rigidek lesznek.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Ha még mész is rakódik le, a vér útja beszűkül és itt a szívszélhűdés, a szélütés, a „kirakat”-betegség. (A beteget megállítja a lábfájdalom.)

A m. vérnyomás, dohányzás, túlsúly és magas zsírértékek mellett, Kelsie Full (Vanderbilt University Nashville) a rendszertelen alvást is a rizikófaktorok közé sorolja. 2000 felnőttet figyeltek meg (45-84 éveset). Akiknél az alvásidő hetente +- 2 órát ugrált, azoknál 40%-kal gyakoribb a mészlerakódás a szívben és 12%-kal a nyaki artériákban. Érelzáródás fenyeget. Thomas Wetter, alvásorvos, Uni Regensburg: „Főképp a mélyalvás befolyásolja a vérnyomást és az anyagcserét. Minden krónikus alvászavar megváltoztatja az alvás mikrostruktúráját és rövid, észrevétlen fölriadásokhoz vezet, melyek zavarják az egyensúlyt. A következmény: m. vérnyomás, érkárosodás, szívritmus- és agyfunkció-zavar.”

A rossz vagy rövid alvás nem engedi a fölfrissülést, gyöngíti a figyelmet és az emlékezetet. Pedig az orvoslás pofonegyszerű: „Főképp az idősebbek jól teszik, ha fix alvásidőkre és -ritmusra szoknak rá. Ezáltal nemcsak az alvás lesz jobb, hanem a szívüket is jobban védik.” (Kelsie Full). Adott időben, 7-9 órát aludni, nem tűnik nagyon izgalmasnak, de véd bennünket a belső megkeményedéstől.

Süddeutsche Zeitung, 4. 3. 2023

Gute Nacht

KOMMENT

Nemcsak kellemes, de hasznos is: a parlamentben, milliós fizetés mellett szundikálni.

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor