Tudta-e?
Hogy a világ legkisebb műholdját 2000-ben bocsátották fel. A Picol-sat-1 és -2 ellenőrző műhold 250 grammos, kártyacsomag nagyságú szerkezet volt, és harminc méter hosszú huzal kötötte őket össze.

215. szám - 2022. augusztus

MOSOLYGÓ KATEDRA

Dr. Berényi János megeszi… (1)

Vidám történetek következnek, melyek a katedrához, az előadókhoz, a diákokhoz, egykori vajdasági eseményekhez kapcsolódnak. Valamennyi igaz, megtörtént esemény nevekkel, hiteles helyszínnel, tanúkkal és valódi szereplőkkel.
MUHI Béla | a szerző cikkei

3

Mire jó mindez? Emlékezni a nagyszerű emberekre, vidám eseményekre, múltunk egy-egy emlékezetes darabkájára. Meg tanulni is, hisz mindenhol levonható a tanulság, a kikristályosodott bölcsesség, a feledés homályába elmerülő múlt…

 

Új rovatot indítunk, mely emléket állít igaz történeteknek, megtörtént eseményeknek, nagyszerű embereknek. Bárki írhat, aki vállalja a hitelesség, a tekintély tisztelete, a dokumentálhatóság és a jó ízlés kritériumait.

Dr. Berényi János (1954-2015) növénynemesítő, genetikus, mezőgazdasági mérnök, intézetvezető, egyetemi tanár volt.  Vajdaságban, Tordán született, Magyarkanizsán járt középiskolába, majd Újvidéken a Mezőgazdasági Karon diplomázott. A budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Kertészmérnöki Szak, Határon Túli Levelező Tagozatán, Zenta (Szerbia) volt konzulens tanár Genetika és növénynemesítés és Növénybiotechnológia tantárgyakból. Itt ismerkedtünk meg, ezekből az időkből származnak a lenti vidám történetek is.

Egy alkalommal arról beszéltem neki, hogy a tyúktojást meg lehet állítani sima asztallapon, sőt, még ferde felületen is. A racionális gondolkodású, ízig-vérig tudósember ezt nem hitte el, ezt mondta: „Ha bemutatod nekem, akkor megeszem a kalapomat!” A vendégszobában tért nyugovóra, de másnap reggel már egy üres irodában az asztalon ott volt a bizonyíték! 

http://www.fokusz.info/index.php?cid=1409458913&aid=1332635685 

A látvány döbbenetes volt. Jól megnézte, ragasztót miegymást keresett, hümmögött, da aztán megadta magát.

Nos, azt ígérted, ha azt megcsinálom, megeszed a kalapod - mondtam. Gyerünk, fogj hozzá, edd meg!

A döbbenet után észbe kapott, és frappáns választ adott: NINCS IS KALAPOM!

De azért látszott rajta, hogy a racionalizmus megingott benne…

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor