Tudta-e?
Egy átlagos emberi agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, és a belélegzett oxigén 25%-át használja fel. A vesék az oxigén 12%át, míg a szív csupán 7%-át használja el.

230. szám - 2023. november

Repülj, vagy kirúgunk!

G. Grimalda (51), a repülőtagadó
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

1

A viselkedés-közgazdász, mint a Kiel-i Institut für Weltwirtschaft (IfW) munkatársa, 6 hónapot töltött el Pápua-Új Guinea falvaiban, hogy a klímaválság-függő segítőkészséget tanulmányozza. (Barátaim, Kannibálok! Már bocs, de nem volt jobb dolga? Kertje rendben? RS).

Szept. 27-én, még mit sem sejtve, beszélgetett videón Kiel-i főnökével hazautazásáról. Jelezte, hogy nem akar repülőre ülni, ezért késni fog. Erre főnöke ráparancsolt, ha nem lesz 5 nap múlva az íróasztalánál, ki lesz rúgva. G.: „Bedühödtem. Ez nem más, mint támadás méltóságom és a klímavédelem ellen.” Megtagadja a repülőutat. 6 hónapig ismételten olyan emberekkel találkozott, akik követelték, hogy a globális Észak csökkentse emisszióit. Ezek után szégyellt volna repülőre ülni. G.:”A fehér férfiakat itt giaman-nak nevezik – hazugnak, árulónak.” Ő nem akar giaman lenni. Kilép a nyilvánosság elé. Munkahelye „fantasztikus”: 3700€ nettó (Álom? RS), 30 nap szabadság, teljes kutatási szabadság. És most ezt kockáztatja. Tiltakozása példátlan. A polgári engedetlenség utcai akcióhoz már hozzászoktunk, de hogy valaki munkaadója utazáspolitikája ellen lázadjon, ez újdonság.

A klímatiltakozás az iskolák, a közterek után megérkezett az irodákba. Bizonyos tekintetben G. magatartása kicsinyes. Naponta százezrek kelnek hivatalos repülőútra, konferenciákra, ügyfeleikhez, vagy gyárlátogatásokra. G. akciója a fölmelegedés ellen elenyésző. Mégis miért csinálja?

Nem ez az első akciója. Milánóban egyszer már lebénított egy magánrepteret. Wolfsburg-ban odaragasztotta magát a Porsche-pavillonhoz. „Abszurd, hogy a klímaválság idején egyáltalán
vannak privát repterek.” Bár ezt a formát választotta, nem hisz igazán az ilyen törvényszegések hatásában. A legjobb következmény, hogy nő a kevésbé radikális csoportok legitimitása. Az is abszurd, hogy munkaadója repülőre kényszeríti. Az egyetlen helyes válasz: Megtagadni. Kiszámította, ez a repülőút 4,97 t CO2-őt juttatna a légkörbe. Ez több, mint egyetlen személy éves emissziója, ha az 1,5 fok határt be akarjuk tartani. Fizikai szempontból G.-nek igaza van. Az IfW szempontjából G. szerződésszegést követ el.

taz, 14. 10. 2023

Slow-Travel-Verfechter Gianluca Grimalda

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor