Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

144. szám - 2016. szeptember 1.

Egészségügy

A diabétesz szövődményei

Ha nincs jól beállítva a vércukorszint, csak idő kérdése, hogy mikor lépnek fel súlyos szövődmények
Dr. CELLER Tibor

6

A cukorbetegség igazi népbetegség, hiszen a lakosság mintegy 5%-át érinti. Napjainkban a világon mintegy 200 millióra becsülik a diabéteszesek számát; ez a szám 2025-re várhatóan 340 millióra (!) emelkedik. A dohányzás, a zsíranyagcsere-zavarok, a magas vérnyomás és az elhízás mellett a diabétesz a szív- és érrendszeri betegségek legnagyobb kockázata. A szomorú az, hogy a legtöbb cukorbeteg más rizikófaktorral is rendelkezik. A legtöbb érintett beteg korai halálozásának oka éppen ezért szív- és érrendszeri szövődmény.

Nem eléggé közismert, de a megfigyelések szerint a cukorbetegség ugyanolyan hajlamosító tényezője a szív- és érrendszeri történéseknek, mintha valaki szívinfarktuson esett volna át. A rossz cukor-anyagcseréjű 2-es típusú betegnek, ha férfi, kétszeres, ha nő, négyszeres esélye van valamilyen a szív- és érrendszeri szövődmény kialakulására!

Sokan nem is gondolják, de a cukorbetegség sok egyéb mellett még szexuális zavarokat is okozhat, akár férfiak, akár nők esetében.

A teljes írás itt olvasható

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor