Tudta-e?
...hogy honnan ered az óperenciás tenger kifejezés? A honfoglaláskor Magyarországhoz tartozott egy rész a mai Aausztria és Morvaország területéből. Itt folydogált az Ober-Enns folyó,ami az országunk határát jelentette akkoriban. Valószínűleg az erre vetődő vándorlegények rosszúl ejtették ki az Ober-Enns nevét, s amikor hazatértek messzi útjukról, arról meséltek,hogy túl jártak még az "Óperencián is"

124-125 szám - 2015. január-február

„Szárnyati Géza malacra” - Irodalmi és nem irodalmi kommunikáció

A köznapi szövegek megértésekor kimunkált és begyakorolt olvasási műveletek nélkülözhetetlen alapjai az irodalmi kommunikáció későbbi tudatosításának…
FÓRIS-FERENCZI Rita

7

Szövegértésről nemigen beszélhetünk, ha nem egyezünk meg abban, hogy az irodalmi és a nem irodalmi kommunikációban – már az olvasás funkcióját tekintve is, de nem csak – jelentős különbségek adódhatnak. Illetve, ha nem oszlatjuk el azt a tévhitet, mi szerint – és a több évtizede tartó iskolai gyakorlat szerint is –, a szövegértés egy az egyben azonos lenne az irodalmi szöveg értelmezésével, kimunkálása pedig elsődlegesen/kizárólag versek, mesék vagy más műfajok olvasásával lehetséges (érdemes ellenőrizni a magyar nyelv és irodalom tankönyvekben a köznapi és irodalmi szövegek arányát).

A folytatás és az eredeti írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor