Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

119. szám - 2014. augusztus 01.

Nő a pálmaolaj-fogyasztás az egész világon

Napjainkban már a 35 százalékát teszi ki a növényiolaj-termelésnek és felhasználásnak az élelmiszerekben, kozmetikumokban, gyógyszerekben és kenőanyagokban és a gépjárműveket hajtó biodízelben is megtalálható pálmaolaj.

2

Az előző évi 166 millió tonnás növényiolaj-termelésének csaknem 35 százalékát a pálmaolaj adta, s a tavaly októbertől tartó mostani szezon 175 millió tonnájából már 63 millió tonnát tehet ki ez a növényi termék. A 2004-ben létrehozott nemzetközi szervezet, a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal által 2022-23-ra prognosztizált 89 millió tonnás pálmaolaj-termelés már megközelítheti a teljes növényiolaj-előállítás 40 százalékát.

A világ termelésének csaknem 90 százalékát Indonézia és Malajzia adja. A pálmaolaj legnagyobb fogyasztója is Indonézia, mintegy 10 millió tonnával, majd India, Kína, valamint az 5,8 millió tonnára igényt tartó Európai Unió következik.

A pálmaolaj az utóbbi fél évben mintegy 10 százalékkal drágult. Míg tonnájáért tavaly szeptemberben 2360 maláj ringgitet (1 ringgit=0,3 amerikai dollár) kellett fizetni, addig jelenleg már több mint 2600-at. Szakértők szerint az árak 3500 ringgitig is felmehetnek, miután az Ausztrália és Thaiföld felől érkező, El Nino nevű trópusi felmelegedési hullám az idén júliusban 17 éve nem látott pusztítást okozhat Indonézia és Malajzia olajpálma-ültetvényein, ezért jelentősen csökkenhet a termelésük. A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban.

A pálmaolaj világpiaci árváltozása térségünket is érinti, mivel az megtalálható az élelmiszerekben, a margarinokban, a mélyhűtött pizzában, valamennyi készételben, fagylaltokban, kekszekben, csokoládékrémekben, müzliszeletekben, chipsekben, illetve a joghurtokban a tejzsírt részben pálmaolajjal helyettesítik. A mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmaznak pálmaolajat.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor