Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

146. szám - 2016. november 1.

Genetikai ismeretek tanításának gyakorlati lehetőségei a Viszáki Tündérkertben

A természettudományos kompetenciák fejlesztésével komplex, integrált rendszerszemléletű ismeretekhez juttatjuk tanítványainkat, olyan magatartás elemeket is eredményezve, melyek lehetővé teszik a fenntarthatóság kialakítását, gazdasági és társadalmi szinten egyaránt…
HORVÁTH Katalin PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem, Bolyai János Gyakorló Gimnázium - Biológia szakvezető tanár

5

A genetikai erőforrások védelme a génmegőrzés célja. A hagyományos fajták megőrzött génállományával lehet csak a mezőgazdaság sikeres. A fenntarthatóság a környezet, a gazdaság és a társadalom szintézisében realizálódik. A fenntarthatóság pedagógiája a környezetpedagógia, melynek célja a felelős, környezettudatos magatartás kialakítása, az emberi élet minőségének fenntartása, javítása, alapvető környezeti ismeretek, valamint magatartási, életviteli minták nyújtásával.

A gimnáziumi korosztály számára a biológia középszintű érettségi vizsgakövetelmény, Környezet és természetvédelem témakörben így fogalmaz: „Térképen ismerje fel hazánk nemzeti parkjait. Ismertesse a lakóhelyéhez legközelebb fekvő nemzeti parkot, ennek fontosabb értékeit.”. Minden nemzeti parknak feladata, az adott tájegységre jellemző gazdasági növények és tenyésztett állatfajták megőrzése.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor