Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

146. szám - 2016. november 1.

Genetikai ismeretek tanításának gyakorlati lehetőségei a Viszáki Tündérkertben

A természettudományos kompetenciák fejlesztésével komplex, integrált rendszerszemléletű ismeretekhez juttatjuk tanítványainkat, olyan magatartás elemeket is eredményezve, melyek lehetővé teszik a fenntarthatóság kialakítását, gazdasági és társadalmi szinten egyaránt…
HORVÁTH Katalin PhD. Nyugat-magyarországi Egyetem, Bolyai János Gyakorló Gimnázium - Biológia szakvezető tanár

5

A genetikai erőforrások védelme a génmegőrzés célja. A hagyományos fajták megőrzött génállományával lehet csak a mezőgazdaság sikeres. A fenntarthatóság a környezet, a gazdaság és a társadalom szintézisében realizálódik. A fenntarthatóság pedagógiája a környezetpedagógia, melynek célja a felelős, környezettudatos magatartás kialakítása, az emberi élet minőségének fenntartása, javítása, alapvető környezeti ismeretek, valamint magatartási, életviteli minták nyújtásával.

A gimnáziumi korosztály számára a biológia középszintű érettségi vizsgakövetelmény, Környezet és természetvédelem témakörben így fogalmaz: „Térképen ismerje fel hazánk nemzeti parkjait. Ismertesse a lakóhelyéhez legközelebb fekvő nemzeti parkot, ennek fontosabb értékeit.”. Minden nemzeti parknak feladata, az adott tájegységre jellemző gazdasági növények és tenyésztett állatfajták megőrzése.

A teljes írás itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2021 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor