Tudta-e?
...hogy Svédországban, Izlandon és Norvégiában teljesen tiltják a mesterséges élelmiszer-színezékeket?

130. szám - 2015. július

Sellők

Mese vagy valóság?

El kell fogadnunk, hogy a mai napig jobban ismerjük a Hold felszínét, mint bolygónk tengereit és azok élővilágát…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató

18

Gyermekkorunkban elalvás előtt történeteket meséltek nekünk királyfikról és királylányokról, tündérekről, manókról, kalandokról, küzdelmekről, szerelmekről és – sellőkről. Annak ellenére, hogy e lények létezésében hittünk-e vagy sem, el kell fogadnunk, hogy a természetnek bizonyára vannak titkai, pl. léteznek olyan élőlények, melyek meglepetéseket tartogathatnak még a tudósok számára is. Messze vagyunk attól, hogy minden kétséget kizáróan megcáfoljuk vagy bebizonyítsuk a sellők létezését.

A hivatalos álláspont szerint a sellők, szirének, avagy hableányok mitológiai lények. Ezeket nem tartjuk valódi élőlényeknek. A képzelet szerint felső testük emberi, altestük halfarokban végződik. A történelem folyamán követni lehet a sellők megjelenését. Már a legrégebbi kultúrák is nyomot hagytak a sellők létezéséről. Az ókori vikingek, görögök, kínaiak – annak ellenére, hogy egymástól igen távoli népekről és kultúrákról van szó – említést tesznek a titokzatos hal-ember testű tengeri élőlényekről. A sellőkről szóló legrégebbi legenda állítólag az asszíroktól származik, miszerint egy nő szégyenében sellővé változott, miután véletlenül megölte a párját. Görög történelmi leírások és legendák szerint a sellők veszélyes tengeri élőlények voltak, csodaszép emberi felső testük látványa odavonzotta a tengerészeket, akiket azután megöltek. Odysseus kalandja a szirénekkel Homérosznál olvasható. Kolumbusz Kristóf is említ három sellőt az 1492. évi utazásáról szóló beszámolójában.

Mitológiai jellegük ellenére még ma is sokan hisznek a sellők létezésükben. Időnként elterjed a hír, hogy sellőhöz hasonló lény került a halászok hálójába, vagy ásatások alkalmával bukkantak rá furcsa csontvázára – de rendre mindig kiderül, hogy hamisításról van szó.

Kutatási célból az amerikai tengerészet szonárokkal (víz alatti megfigyelésekre alkalmas, hangimpulzusokat kibocsátó és rögzítő radarszerű eszközökkel) széleskörű vizsgálatokat végzett, aminek következtében bizonyos számú tengeri élőlény elpusztult és tetemeik a partra vetődtek. Sok, ma már ismert tengeri élőlény mellett állítólag olyanokra is rátaláltak, melyeknek a teste részben hal, részben pedig emberi formájú volt. A helyi lakosok ezeket széthordták, vagy teljesen megsemmisültek, mielőtt a szakemberek kezébe kerültek volna. Viszont objektív bizonyítékként megmaradtak a szonárral készült felvételek, melyeket az amerikai tengerészet készített a tengerek mélyéről. A hangok elemzésekor olyan frekvenciákat lehetett azonosítani, melyek semmiképpen nem származhattak egyik ma ismert élőlénytől sem.

Egyes szakemberek szerint kísérletek és vizsgálódások során alkalmazott nagy energiájú rezgések megzavarhatják a bálnák életét, és menekülni igyekeznek a vízből. Talán ezzel magyarázgató, hogy a partok felé menekülnek, miközben felakadnak a sziklákon, vagy kisodródnak a partra - „öngyilkosságot követnek el” (ami az állatvilágban teljességgel szokatlan).

A közelmúltban a National Planet TV bemutatott egy dokumentumfilmet, mely a legendákban leírt sellőhöz, illetve szirénhez hasonló testet próbált bemutatni.

A lelet látványa világszerte hatalmas érdeklődést váltott ki. Újra fellángoltak a viták a tudósok és a laikusok körében is, hogy léteznek-e szirének…

A kedélyek csillapítására, és az olvasók megnyugtatásként álljon itt az a tudományos állásfoglalás, melyet a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administrartion) hivatalosan publikált, miszerint még nem találtak olyan testet, ami egy tengerben élő emberszerű lénytől származhatna…

A videót az Animal Planet megrendezett jelenet alapján forgatta egy sellőről, és ezt grönlandon készült valódi dokumentumfilmként adta le. Meg is lehet nézni pl. ezen a honlapon: http://hir.ma/kulfold/szines-hirek/sello-gronlandon-itt-a-video-es-az-igazsag/96945

Ha szépíteni akarnánk az esetet, azt mondhatnánk, hogy az Animal Planet ezzel a hamisítással csakis kizárólag látogatottságát szerette volna növelni, ami viszont teljes sikerrel járt. Nem kevesebb, mint 3,6 millióan nézték meg a filmet rövid idő alatt csak az USA-ban, azóta pedig sokkal többen szerte a világon.

Tehát az igazság az, hogy egy nem létező lény hozott rekordot az Animal Planetnek. Érdekes, hogy sokkal több mint kétmillió állatfaj él a bolygónkon, de az Animal Planet egy képzeletbeli lénnyel, a sellővel érte el nézettségi csúcsát. A videó pár nap alatt az egész világot bejárta és megosztotta az embereket, sőt még a tudósokat is. Tehát még ma is születnek sellőkkel kapcsolatos legendák… 

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor