Tudta-e?
hogy a négyesikrek születésének valószínűsége 1:490.000!

135. szám - 2015. december

Gazdaság

András-naptól a Cyber Hétfőig

Szent András apostol, a keleti egyház védőszentje az első században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált. Az ilyen keresztet máig andráskeresztnek nevezik. András apostol napja régebben ünnep volt. A naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, advent kezdete. Régi ünnepeinket azonban mintha kezdenék kiszorítani különféle „importált hóbortok”, mint amilyen a Fekete Péntek, vagy a Cyber Hétfő.
TÓTH Péter | a szerző cikkei

9

Még nem is olyan régen november 30-án, András-napkor kezdődtek a disznóvágások, disznótorok tájainkon. Andrást ezért nevezték disznóölőnek is.  Ezzel a nappal befejeződtek a zajos mulatozások, ahogyan egykoron mondották: "András zárja a hegedűt". Legfeljebb az András utáni szerdán, kukaszerdán lehetett még muzsikálni otthon, de  másutt már nem. Topolyán és környékén – Borús Rózsa 80-as években végzett gyűjtése alapján - a disznótori kántálók cigánynak, medvének, kéményseprőnek öltözve állítottak be. Kutyaverő bottal, rossz tepsikkel, fedőkkel mentek. A szobába érve összeverték a tepsiket, fedőket, a bottal a szoba földjét szurkálták, hogy a gazdának szerencséje, pénze legyen. A néprajzkutató a következő szöveget jegyezte fel:

Látom az ablakon,
Málé az asztalon.
Nem köll nekem málé,
Legyen a gazdáé.
Köll nekem rétes,
Az is legyen mézes,
Hosszú nagy szál kolbász,
Vastag sült hurka,
Jó darab szalonna.

Ahol nem engedték be a kántálókat, oda bekiabálták:

Négy lába van a disznónak,
Ötödik a farka.
Farka alatt van a duda,
Fújja meg a gazda.

A kántálókat azonban a legtöbb helyen beengedték, megkínálták. Igyekeztek megtudni, hogy kicsodák. Szokás volt, hogy a cigánynak öltözött kántálóval jósoltattak, a medvének öltözött kántálónak táncolnia kellett. Ha ismerősök voltak, levetették velük a maskarát és az asztalhoz ültették, majd finom falatokkal kínálták őket. András apostol a feljegyzések szerint a szkíták hittérítője volt. A szájhagyomány szerint hitéért X alakú keresztre feszítették. Ezt hívják „andráskeresztnek”. A név a Bibliában is megtalálható. Az ott leírtak szerint András apostol Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. Szent András nagyon fontos személy a magyar hagyományokban. A szkíta hagyományok szerint a magyarság a feltámadásról szóló hírt elsőként nem térítőpapoktól, hanem András és Fülöp apostoltól, Jézus két tanítványától kapta. Éppen ezért nem véletlen, hogy a Kárpát-medencében épített első keresztény templomok zöme Szent András tiszteletére épült. Számos település viseli Szent András nevét, mint pl. Békésszentandrás, Hernádszentandrás, Jászszentandrás, Nemesszentandrás.

Fekete Péntek

A Valentin nap és a Halloween éjszakája után újabb hóbortok kezdenek meghonosodni: a Black Friday, azaz a Fekete Péntek és a Cyber Moonday, azaz a Cyber Hetfő. Az előbbi két szokással kapcsolatban is évek óta folyik vita arról, hogy a saját jeles napjaink mellé kellenek-e nekünk ilyen Amerikát utánzó új szokások. Főleg annak árán, hogy azok térhódításával a saját hagyományaink háttérbe szorulnak, feledésbe merülnek. A magyarázat azonban viszonylag egyszerű: üzlet van bennük, nagy üzlet. A Black Friday Amerikában sem tekinthető nagy múltú hagyománynak. Egyes források szerint 1966-ban Philadelphiában nevezték így ezt a napot, amikor a karácsonyi bevásárló szezon hatalmas közlekedési dugókkal kezdődött. Egy másik magyarázat szerint a kereskedők a könyvelésben általában ezen a napon mennek át a veszteséges tartományból a nyereségesbe, amit pirossal szoktak aláhúzni, míg a korábbi rész fekete. A cél ilyenkor már a készletkisöprés. A kifutó termékekre ilyenkor akár 50-70 százalékos kedvezményeket is adnak. Számos cég él a lehetőséggel és ezt a napot használja ki a karácsonyi szezonvezető termékének felfuttatására is. Gyakran előfordul azonban, hogy a tömeges vásárlás katasztrófába torkollik, így volt már, hogy a Fekete Péntek rászolgált a baljós nevére. Ilyen volt 2008-ban New Yorkban, ahol a tömeg agyontaposta az ajtót nyitó áruházi dolgozót.

Cyber Hétfő

A globalizáció hatásaként fogható fel, hogy szaporodnak azok a napok, amelyek - nem utolsó sorban a kereskedelem hathatós közreműködésével - felénk is "jeles nappá" válnak. Ennek köszönhetően az itt élők is ünneplik a Valentin napot és horrorisztikus jelmezekbe bújva buliznak Halloween éjszakáján, majd pedig őrült bevásárlásba merülnek Fekete Pénteken. 2006 óta pedig az internetes kereskedőknek is van ilyen napjuk, akkor született meg a Cyber Monday, mely a Black Friday utáni első hétfő. Ugyanakkor sok kereskedő mossa össze ezt a két napot, számos cég Szerbiában is Fekete Péntek és Cyber Hétfő apropóján hirdetett akciós vásárlási lehetőségeket.

Átmenetek és párhuzamok

András napja idén egybeesett a Cyber Hétfővel. Érdekes megfigyelni, hogy egyrészt sokan vannak, akik nem tudják, mi az a Cyber Hétfő, de talán ugyanolyan sokan azt sem tudják, mit jelentett egykor az András napja. A shopping és a disznóölés egyébként az egykori rendszerben is ezt a napot jellemezte. Az egykori Jugoszláviában állami ünnep volt november 29-é és 30-a, az AVNOJ-i köztársasság napja. Mivel mindkettő munkaszüneti nap volt, így sokan általában ezen a napon disznót vágtak, anélkül, hogy tisztában lettek volna azzal, hogy ezzel András-napi hagyományt ápolnak. De a november végi shoppingolás sem mai találmány. Aki nem vágtak disznót, azok gyakran ruccantak át a határ túloldalára bevásárolni, általában ez volt a karácsonyi, mások úgy nevezték, újévi bevásárlás, mivel ott ezeken a napokon nem lévén ünnep, nyitva voltak az üzletek.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor