Tudta-e?
hogy az újszülött gyomra születésekor akkora, mint egy cseresznye (befogadó képessége kb. 6 ml).

141. szám - 2016. június 1.

Gazdaság

A piaci rések betöltésében kereshetjük esélyeinket

Piaci rések olyan piacrészek, amelyekben a nyilvánvaló vagy meglévő, de lappangó vásárlási szándék fennálló kínálat híján nem kielégíthető. A cél lehet ilyen piaci rések felfedezése és a kínálat kielégítése. Egy piacot leginkább a réseibe történő behatolással lehet meghódítani. A kisvállalkozók számára hatalmas esélyeket jelent a piaci rések megtalálása és betöltése.
TÓTH Péter | a szerző cikkei

8

Piaci rések a termékek és szolgáltatások területén egyaránt keletkezhetnek. Jó esélyeink lehetnek például az organikus termelésben előállított élelmiszerek terén. Világunk növekvő népessége egyébként is egyre nagyobb keresletet generál az alapvető élelmiszerek irányában. Annak ellenére, hogy a közelmúltban a nyersanyagárak globális szinten nem emelkedtek, hosszú távon nem várható, hogy olcsóbb lesz majd az élelmiszer. Egyre nő a kereslet a gabonafélékből és ipari növényekből előállított üzemanyagok iránt is, ezért nem nehéz megjövendölni, hogy az áremelkedés a jövőben is folytatódik. A mind szélsőségesebb időjárás, valamint a termelési költségek emelkedése hozzájárul ahhoz, hogy a mezőgazdaságban a kibocsátás a jövőben várhatóan lassabban növekszik majd, mint eddig. Az OECD és a FAO tanulmányaiban 2020-ig a gabonafélék átlagosan 20, a hús pedig 30 százalékos áremelkedését várják, ami idényjellegű ingadozásokkal fokozatosan, de folyamatosan valósul majd meg. Újra és újra azt tapasztalhatjuk, mennyire szélsőségessé vált az időjárás, ami az élelmiszer-termelést döntően befolyásolja. Ez sokban hozzájárulhat ahhoz, hogy az olcsó élelmiszerek korszaka véget érjen. Részben egy hír ez mindannyiunk számára. Másrészt azonban – ha figyelembe vesszük lehetőségeinket - egy hatalmas lehetőség vállalkozóink, termelőink, az egész országunk szempontjából, hiszen padló közeli állapotban lévő gazdaságunkat lehet, hogy éppen ez a kínálkozó lehetőség mozdíthatja majd előre. Sokan a helyzet megoldását az úgynevezett újbóli iparosításban látják. Ha viszont szétnézünk egy kicsit magunk körül és megvizsgáljuk, a világ más országai technikai és technológiai szempontból meddig jutottak, rájövünk, hogy az újraiparosítás teóriája nem lehet több utópiánál. A szolgáltatási ágazatok mellett valóban nem marad más lehetőségünk, mint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar.

Van azonban egy olyan felfogás, hogy az élelmiszerpiacokat is a multinacionális társaságok uralják ma már. Az állítás részben valóban igaz is. Másrészt azt is megállapíthatjuk, hogy folyamatosan változó körülmények között a világ tele van folyamatosan feltűnő „réspiacokkal”.

A réspiacokat kihasználó cégek általában kis- és középvállalkozások, melyek egy-egy helyi természeti, vagy kulturális előnyre alapozhatják tevékenységüket és biztosíthatják hosszú távú fennmaradásukat. Számos helyzeti előnyüket elsősorban a gabona-, zöldség- és gyümölcstermesztésben, az állattenyésztésben, valamint az ezekre ráépülő ipari-feldolgozói kapacitásokra alapozva tudnák megtalálni és jövedelmezően ki is használni. A mind könyörtelenebbé és élesebbé váló folyamatos versenyhelyzetben a kis országok kis- és középvállalkozásai kizárólag a réspiacok megszerzésére törekedhetnek. A réspiac lényegében nem más, mint a vállalkozás alapvető céljainak figyelembevételével kialakított, a legtöbb esetben homogén, megfelelő méretű és megfelelő profitot hozó piaci részesedés. A piaci rés betöltésére törekvő, úgymond, a résekben meghúzódó vállalkozás, a piac adott szegmensére koncentrálva mindenki másnál jobban megismerheti, így mindenki másnál jobban kielégítheti a piaci szereplők igényeit, majd testre szabhatja szolgáltatásait és termékeit a piaci résben előforduló vevőkör számára. Alapvetően fontos szempont, hogy az adott résre specializálódó cég ártöbbletet érvényesíthessen a költségei felett, olyat, amit az adott piaci szegmens értékítélete tartósan kész elfogadni. A résekre, kisebb piaci szegletekre specializálódó cégek ugyanis rendszerint csak valamivel magasabb árrés megléte mellett tudnak tartósan fennmaradni. A tömegpiacra termelő multinacionális cégek ugyanis a termelés magas volumenéből húznak hasznot és velük ezen a téren nem nagyon lehet versenybe szállni.

Sok olyan réspiac van, ahol sikereink lehetnének. Egy ilyen kis rés betöltése az egész gazdaság szempontjából csekély jelentőséggel bír. Sok kicsi azonban, sokra megy. Az ilyen réseket azonban maguknak a vállalkozóknak kell megtalálni, és betölteni. Ez nem az állam feladata és az állami szervek nem is tudnának ezeken a területeken hatékonyan fellépni. Az állam csak segíteni tudna, hitelekkel, pénzbeli támogatással, szakmai tanácsadással. Sokat lehetne lendíteni az érintett vállalkozások versenyképességének fejlesztésben egy kis segítséggel. Az organikus termelési mód például egy hatékony eszköze a réspiaci stratégiát követő gazdaságoknak. Piacaikat pedig azokban az országokban találhatnák meg, ahol magasabb a lakosság életszínvonala, így a hazainál jóval kedvezőbb árakat tudnának elérni. Az alapanyagok organikus eredetén kívül nem árt, ha a termék rendelkezik még valamilyen különleges tulajdonsággal. A réspiac meghódítása éppen a különleges tulajdonságok hangsúlyozásával tehető hatékonyabbá. Az organikusan termesztett alapanyagokon kívül a különlegesség eredhet akár az előállítás egyedi módszeréből, de helyhez is köthető, az előállítás helyének valamilyen különleges jellemzőjéhez, ami lehet akár egy, a helyhez kötődő legenda is, vagy a földrajzilag behatárolható hely valamilyen különleges adottsága, ismérve. Szem előtt kell tartani azonban, hogy a réspiacok fogyasztói különleges elvárásokat támasztanak a termékek iránt. A termékek, és szolgáltatások különlegességét hatékonyan kell kommunikálni a célcsoport irányában, majd pedig a minőséget is folyamatosan kell biztosítani, ha eredményt szeretnénk elérni.

A természetből merített példával jól szemléltethető a piaci rés sikeres betöltése. Ha egy cápát tekintünk nagyvállalkozónak, vagy multinacionális cégnek, akkor az őt folyamatosan kísérő kalauzhalak (Naucrates ductor) lennének a kisvállalkozók. A cápa közismerten erős, gyors és kegyetlen. Ez teszi hatékonnyá, legyőzni nem lehet. A kalauzhal nem is vele próbál versenyezni. Ott úszik azonban mellette, miközben azt figyeli, mi jut neki. A cápa a nagyragadozó, de a saját „réspiacát”. a kalauzhal is megtalálta Nem versenyez a cápával, így az nem bántja, nem őt akarja megenni. Évmilliók óta így élnek összhangban. Megfigyelték, hogy a cápa még a szájába is beengedi a kalauzhalat, hogy az a fogait megtisztogassa.

A legnagyobb közösségi oldalon is érdemes rákeresni a „piaci rés” fogalmára. Humoros tartalmak mellett különféle zárt és nyitott csoportokban esetenként egészen hasznos ötletekkel is találkozhatunk a piaci rések betöltésével kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor