Tudta-e?
Bölcs mint a bagoly - szokták mondani, pedig a bagoly a madarak világában bizony butácskának számít mert a legokosabb madarak a hollók és a varjúk. Feltehetően a bagolyról azért gondolták, hogy bölcs, mert a madarak közül az ő szemük állása hasonlít legjobban az emberéhez – vélekednek a zoológusok.

133. szám - 2015. október

A Madari - patak és élővilágának védelme

A projekt témája egy patak élővilágának a tanulmányozása, felhívni a lakosok figyelmét az élővilág sokféleségére, annak megőrzésére…
VRÁBEL Veronika, REZNICEK Nikoleta, DANCSA Dániel

4

A felnőtt emberi szervezetnek napi minimum 2 – 2,5 liter folyadékra van szüksége (ez a mennyiség a nyári melegben nyilván még nagyobb). A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, aránya azonban az életkor előrehaladtával csökken. Míg a csecsemő szervezete 80%, a felnőtt emberé 72%, addig az idősek szervezete már csak 50% vizet tartalmaz. A szervezetben lévő víz biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, befolyásolja a vér összetételét, hőszabályzó szerepével biztosítja a szervezet közel állandó belső hőmérsékletét, eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket, rugalmassá teszi az ízületeket a csontok összekapcsolásához, és végül víz alkotja a legfontosabb szerveinket védő rugalmas burkot. A veséken naponta kb. 180 l testnedv folyik át. Az agynak 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz. A víz mennyisége lehetővé teszi a vérkeringést. Fontos szerepet játszik a vér összetételében. Részt vesz a tápanyagok és az oxigén szállításában. Hozzájárul a salakanyagok és a gázok oldásához. Befolyásolja a testhőmérsékletet. Alakítja a sav–bázis egyensúlyt.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor