Tudta-e?
...hogy a csontok felépítésén túl a kalciumnak szerepe van az izmok összehúzódásában, a véralvadásban, valamint a vérnyomás szabályozásában is?

207. - 208. szám - 2021. december - 2022. január

SEO, de mire jó?

A laikusok számára a marketing, azon belül pedig az online marketing számos érthetetlen angol kifejezést tartogat és még több érthetetlen rövidítést.
Bödő Marianna | a szerző cikkei

3

Ezek közül az egyik leggyakrabban használt, amivel mindenki találkozik, akinek van weboldala vagy szeretne a jövőben weboldalt létrehozni a SEO. Nyilván nem meglepő, hogy ez is egy angol rövidítés, mégpedig a Search Engine Optimization rövidítése, amit magyarul keresőoptimalizálásnak nevezünk.

Ez a kifejezés gyakorlatilag olyan tevékenységek összességét takarja, amelyek az a célja, hogy egy adott weboldal bizonyos kulcsszavakra a Google találati listáján minél előrébb legyen rangsorolva. Ez azért fontos, mert a felhasználók 90% csak a Google első oldalán megjelenő találatokat nézi át és onnan választ a keresésének megfelelő találatot. Egyszóval attól, mert van egy weboldalunk, nem jelenti azt, hogy a célcsoportunk számára a weboldal azonnal elérhetővé és láthatóvá válik, ha a Google keresőben keres rá bizonyos kulcsszavakra. Ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor a való világban megnyitunk egy boltot, valahol a városban. Ha nem hirdetjük, és nem mondjuk el az embereknek, hogy „Megnyitottunk! Ezt és ezt áruljuk, gyertek hozzánk vásárolni!”, akkor elég kevés eséllyel fognak hozzánk betérni.

A keresőrobotok folyamatosan azon dolgoznak, hogy egy-egy felhasználói keresésre a legoptimálisabb találatokat adják. Ugyanarra a kulcsszóra minden felhasználó más és más találatot kaphat. Amit mi, mint a weboldal működtetői tehetünk, az a folyamatos munka, hogy minél relevánsabb esetekben jelenjen meg a weboldalunk és minél előkelőbb helyet szerezzünk a találati listán. A SEO tényezőket két nagy csoportba tudjuk osztani: ON-PAGE SEO és OFF-PAGE SEO.

Az ON-PAGE SEO tényezők direkt a weboldal szerkezetéhez tartoznak, mint pl.: weboldal felépítése, sebessége, mobil barát kialakítása, tartalom mennyisége és frissessége, URL struktúra, belső linkek, meta leírás és még számos dolog.

Az OFF-PAGE SEO tényezők, a weboldalhoz kapcsolódó tevékenységek, külső linkek, amik a weboldalra mutatnak, mint pl: linképítés, közösségi média, hírlevél, fórumok, influencer együttműködés, PR és média stb.

Ahogy a fentiekből is látszik, már a weboldal létrehozása is szerepet játszik a keresőoptimalizálás folyamatában, utána pedig többek között, a rendszeres és minőségi tartalom szerkesztés lesz a feladat. A blogolás, hírek szerkesztése, kép és videó galéria – folyamatos feladat. A keresőoptimalizálás soha nincs kész, soha nincs befejezve, mivel a konkurencia is folyamatosan dolgozik rajta. Nehéz eljutni a Google első 3-5 találatáig, de annál könnyebb visszacsúszni a második vagy a harmadik oldalra.

Itt jön képbe egy másik kifejezés, a „tartalommarketing”. Nem szinonimája a keresőoptimalizálásnak, még ha gyakran keverik is vele, viszont fontos eleme.

A kulcsszó kutatás és elemzés a munka egyik alapja. Ahhoz, hogy a web oldalunk a megfelelő kulcsszóra adjon találatot, tudnunk kell, hogy mik az oldalunk számára releváns kulcsszavak. Érdemes megfigyelni a konkurenciát is, de nem feltételül kell követni. Az üzleti céloknak megfelelően kell kulcsszavakat meghatározni és a tartalmakat azok köré építeni.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor