Tudta-e?
Hogyan táplálkozik a húsevõ növény? Ezeknek a nönyeknek a leveleik végén tömlõszerû kitüremkedés van, amit kancsónak hívunk. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlenek, a kancsó peremén megcsúsznak és a tömlõ mélyére pottyannak, ahol beleragadnak a lefelé álló ragadós szõrszálakba. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén és felbomló testükbõl táplálkozik a növény.

135. szám - 2015. december

Állatvilág

Fajok kipusztulásának, a biodiverzitás csökkenésének okai

Bolygónkon a legrégebbi időktől kezdve a fajok sokasága különböző okokból kipusztult. A Föld története során több nagy fajkipusztulás ment végbe, ezek közül az utolsó ma is folyamatban van…
MARINKOV Jelena biológia szakos egyetemi hallgató összeállítása

13

A tudósok egy része úgy tartja, hogy a Föld 4,53 milliárd évvel ezelőtt jött létre, és az egyszerű életformák, az első élőlények körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakultak ki. Az összes fajból, ami eddig létezett a Földön, mintegy 99 százalék kipusztult, és manapság csak egy százalék létezik. Mások szerint még ennél is kevesebb, mindössze 0,1 százalék él ma is. Most a Földön körülbelül 1 750 000 fajról tudunk, de ez az adat is vitatható. Egyes elemzések azt mutatják, hogy ennél sokkal több faj élhet a világon – 80 millió, néhol olyan adat is megtalálható, hogy 100 millió. A fajok végleges számának kérdésében a legfőbb probléma az, hogy még nagyon sok olyan terület van a Földön, ahová emberi láb még nem lépett.

A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor