Tudta-e?
A világon Skóciában születik a legtöbb vöröshajú ember. A skót lakosság 11%-a vörös hajú.

192. szám - 2020. szeptember

Gazdaság

A krízis nagy nyertese az e-kereskedelem

Sajnálatos tényként fogható fel, hogy még mindig nem látszik annak a bizonyos alagútnak a végén a fény. Nem tudjuk, mikor lélegezhetünk fel a mindennapjainkat most döntően befolyásoló járványhelyzettől.
TÓTH Péter | a szerző cikkei

3

Többnyire a negatív hatásairól cikkeznek, bár a közlekedés visszaeséséből eredően bizonyos környezetvédelmi szempontból előnyös mellékhatásokról is beszélhetünk.

Egyszer biztosan véget ér ez a rémálom, és bízunk benne, hogy ez minél előbb megtörténik. Még mindig szokatlan a helyzet, és sokan fel sem fogják, hogy valójában mi zajlik most körülöttünk. Azt hittük, az emberi értelem, a jó politikai döntések, a technológiai vívmányok mindenre megoldást találnak. Aztán jön egy ilyen élőlénynek sem nevezhető, az emberi szem számára érzékelhetetlenül aprócska valami, és a feje tetejére állít mindent. A csúcsra járatott fogyasztói társadalom első számú ragadozója, az emberszabásúnak is sokszor csak jóindulattal nevezhető „fajtársaink” többsége már nem is érzi olyan jól magát abban a világban, amelyet akarva-akaratlanul, de önmaga teremtett. Egy egész bolygót át tudtunk rendezni, aztán rá kell döbbennünk, hogy egy nyomorult vírus is sarokba szoríthat bennünket.

Mindez el fog múlni. A régebbi korokban is országokon, kontinenseken söpörtek végig a mostaninál súlyosabb járványok is és annak is vége lett. A világ azonban már valóban nem lesz sosem olyan, mint előtte. A járvány a gazdaságot, a kapitalizmust, a társadalmi berendezkedést is alapjaiban rengeti meg éppen. Bebizonyosodott, mennyire törékeny a globális világ. Tőlünk is függ, hogy milyen ideológiák hódítnak most majd teret. Egyre többet prédikálnak egy világméretű háború „szükségességéről”, másrészt pedig egyfajta ellenpontként a „vissza a gyökerekhez” elvet is hirdetik. Nehéz a mai kusza viszonyok között beskatulyázni az ideológiákat, de újra éledőben vannak a korábban már túlhaladottnak vélt eszmék.

A koronavírus-járvány már több mint fél éve jelen van az élet minden területén. A gazdasági ágazatok többsége lényegében már túl van a váratlan helyzet okozta kezdeti sokkon. A helyzet tartósnak tűnő trendfordulókat hozott, közöttük vannak pozitív és negatív fejlemények is. Mindenki azt reméli, hogy akár védőoltással, akár más módon, de vissza lehet szorítani a járvány terjedését, így az egyes szektorokat, például a turizmust érintő trendek nem maradnak meg tartósan. Ugyanakkor például a vásárlási szokásaink átalakulását úgy tűnik, a járvány csak felgyorsította. Egyfajta ugrást tettünk az időben ezen a téren.

Világosan látszik már, és mondjuk úgy, várható is volt, hogy a korlátozásoknak, lezárásoknak és társadalmi távolságtartásnak vannak gazdasági nyertesei és vesztesei. Az otthoni munkavégzés, a szoftveres és felhőalapú megoldások, az online vásárlás és az online szocializáció, az online oktatás gyors felfutását hozta a helyzet.

A kiskereskedelem a járvány megjelenése előtt is átalakulóban volt. Az online értékesítés előretörésével a korábban korszerűnek számító plázák forgalma csökkenni kezdett. A helyzet aztán úgy hozta, hogy ez a folyamat erős lökést kapott. Március óta világszerte és nálunk is rengeteg új webshop és webáruház jött létre. Elemezések pedig azt mutatják, a folyamat folytatódik. Amikor megszűntek a korlátozások, a kijárási tilalom és a nyitva tartás lerövidítése, sokan továbbra is online vásárlást preferálják.

Nem csak a már működő, de az ezután létrejövő webshopoknak is van létjogosultsága. Költséghatékony, de rugalmas és könnyen fejleszthető rendszert, ahhoz kötődő vevőkört most viszonylag könnyen ki lehet építeni. Egy-egy új vállalkozás létrehozása és sikeres működtetése soha nem egyszerű dolog. A webshop-üzemeltetés egy olyan most felfutó üzletág, ahol a tulajdonosnak nem feltétlenül kell sok mindenhez érteni és őrült pénzeket sem kell befektetni. Az e-kereskedelem a jövő gazdaságának, ha nem is a kulcsa, de jelentős szektora lesz mindenképpen.

Valójában csak március közepétől vált nálunk is „hatásossá” a járványhelyzet. Áprilistól azonban már az online élelmiszervásárlás 200 százalékkal, a ruházati cikkek vásárlása 100 százalékkal, a műszaki cikkek vásárlása 50 százalékkal nőtt. Sokan első alkalommal próbáltak meg ilyen módon vásárolni, és gyorsan rájöttek annak előnyeire így ma is így vásárolnak. Az interneten keresztül vásárolt áru mennyisége március óta 40-50 százalékkal bővült. A kereskedők az e-kereskedelem robbanásszerű, 50-300 százalékos emelkedését jegyezték. A műszaki cikkek és számítástechnikai kellékek mindig is a legkeresettebb árucikkek közé tartoztak az e-kereskedelemben, de a koronavírus-járvány ideje alatt ez megváltozott. A vásárlók több élelmet és ruházati cikkeket vásároltak az interneten keresztül. A polgárok egy újabb nagy csoportja rájött, hogy lehet online is biztonságosan, minőséges árut vásárolni. Ez generálja, hogy a kereskedők közül is mind többen alkalmazkodnak az új helyzethez és nyitják meg a webshopokat.

A járvány kitörése előtt is ismert volt az a folyamat, hogy a vásárlói szokások átalakulásával az online értékesítési platformok mind nagyobb teret nyertek. A nagy bolthálózattal rendelkező kereskedelmi láncok szenvedték meg a hatásokat. Az átrendeződés nagy valószínűséggel folytatódni fog akkor is, ha nem lesz járványveszély. A pandémia okozta sokkhatás kiváltotta hirtelen átrendeződés gondot okozhat az olyan cégeknek is, amelyek az eladásoknak az online térbe való átemelését még tudták megoldani. A nagy bevásárlóközpontok nem veszítik el teljesen a jelentőségüket, de fokozatosan háttérbe szorulhatnak. A kisebb boltméret előnyössé válhat. Nem csak ruhát, lábbelit, műszaki cikket, de élelmiszert is online vásárolunk a jövőben mind gyakrabban.

Az e-kereskedelem új életminőség ígéretével kecsegtet, ami nemcsak a vásárlást, hanem sokak munkáját is forradalmasítja. Az informatikai forradalom az üzleti és igazgatási tevékenység módjában olyan szintű minőségi változásokat generál, mely valóban korszakváltást jelent. Átalakítja a társadalmat, egyben az életünket is. Minden folyamatnak, lesznek majd pozitív és negatív hatásai, attól függően, hogy milyen szempontból szemléljük a dolgok alakulását.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor