Tudta-e?
Miért szúrósak a kaktuszok? Leveleik szúrós tövisekké alakultak, mert ez kedvezõbb a száraz területeken élõ növények számára. Így kisebb felületrõl kevesebb nedvességet kell elpárologtatniuk, ez pedig a sivatagban, ahol forrón tűz a nap, és ritkán esik az esõ fontos számukra.

217. szám - 2022. október

Új szakaszában a háború

Putyin a konvencionális háborút kezdi elveszíteni, ezért atomfegyverrel fenyeget. Hisz nem Oroszország lenne az első, mivel az USA precedens esetet produkált Hirosimával. A 3. sík: titkos háború, fenségjelzés, azonosítás nélküli aktorokkal: dezinformáció, cybertámadás, szabotázs.
Németből fordította Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Sascha Dov Bachmann, konfliktuskutató, Uni Canberra: A gázvezeték-robbantás orosz kommandósok műve lehetett. Ez a Szovjetunió katonai gondolkodása, a nyugati közvélemény megzavarása és félrevezetése céljából. Kinek használ ez a szabotázs? B.: Nem véletlen, hogy a robbantás nemzetközi vizeken történt - így azt nem lehet NATO-elleni csapásnak minősíteni. Az oroszok tovább döngetik Európát, fölverik a gáz árát, hogy tárgyalást kényszerítsenek ki. Orosz gáz jöhet tovább az ukrajnai vonalon, a dél-európai turkstream-en és a Nord Stream 2-őn.

A robbantásnak van egy másik, veszélyesebb üzenete: további tengeralatti vezetékek rongálása, melyek adatokat szállítanak, fúrótornyokat, szélturbinákat kötnek össze a szárazfölddel.

Az árnyékháború a 2014-es Krím-megszálláskor vette igazán kezdetét. Azonosítatlan orosz csapatok és a Wagner-csoport, később a katonai titkosszolgálat GRU 26165-ös számú egysége vitt végbe föl nem derített műveleteket. A Bellingcat-elhárítónak mégis sikerült néhány esetet a GRU-hoz kötni: a 2014-es cseh fegyverraktár fölrobbantását, a bolgár fegyverszállító Emilian Gebrev megmérgezését és a 2016-os nyugatbarát montenegrói elnök meggyilkolását. A GRU sofacy csoportja 2015-ben betört a Deutsche Bundestag számítógépébe és politikusok személyes adatait lopta el.

NZZ am Sonntag 2. Oktober 2022

Der Krieg in der Grauzone

KOMMENT

AZ 5. JÖVŐSZCENÁRIÓ

VISSZAHÚZÓDÁS A RÉGIÓKBA Minden városi építkezés (épület, metró, híd) értelmét veszti, mert egy ház 100 éves életében lakóinak ellátása megszakad. Távvezetékek (gáz, olaj, tel.) építése téves: felrobbantják. Olaj szállítása csakis katonai konvojjal lesz lehetséges. A távutazás megszűnik: nincs üzemanyag, sem cél, sem biztonság. Az esztelen anyag- és személyszállítás megszűnik. Vége a világkereskedelemnek és a globalizációnak. A források kimerülése világszerte, a gazdasági pangás, a klímaátcsapás életmód-változtatást kényszerít ki. A kormánynak sikerül a lakosságot ésszerű fogyasztásra rábírni, nagyban csökken a pazarlás és a létalapok fölélése. A visszaesés lassan jön, így van idő átállni egy ésszerű, józan életmódra. Az élet visszahúzódik mentsváraiba: a régiókba. Itt régiópénz lesz a fizetőeszköz, ill. visszatér a barter és cserekereskedelem: élelmet olajért, szolgáltatást szerszámért. Kisvasutak vezetnek a városokból a vidékre. Az ország ismét egyenletesen belakott. Új közösségek alakulnak, az élet olcsóbb és emberibb lesz. Mindenkinek lesz munkája: műveli a kertjét, építi a házát. Visszatérnek az igás állatok, az emberi erők. Az emberek nem fitnesz-centerekben edzenek, hanem zsákolással és pedálos generátorral. Az új technikákat (LED-világítás, napelemek) kombinálják a hagyományosokkal. Mielőtt az óriásgyárakat bezárják, örökéletű gépek gyártanak, kopó alkatrészek tartalékolásával. A maradék energiahordozókat és nyersanyagokat csak állam- és életvédelmi célokra tartalékolják (ökobetyár könyve, 2014).

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor