Tudta-e?
Hogy melyik a legrégibb magyar nyelvemlékünk ? A HALOTTI BESZÉD ÉS KÖNYÖRGÉS, 1200 körül keletkezett. Ez az elsõ olyan magyar nyelvű írás, mely komoly irodalmi érték is. A BESZÉD szabad, a KÖNYÖRGÉS szó szerinti fordítás latinból; összesen 274, az ismétlõdõ szavakat csak egyszer számítva 190 szóból áll.

218. szám - 2022. november

KÁTÁR: NINCSEN HÁTÁR?

A focilabda árnyékai

Sokáig vártam, hogy mégis lefújják. A korrupt FIFA magába száll és észhez tér. Ám túl naiv voltam – előbb lesz a maffiából leánykórus.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Megszabadítottak volna meghasonulásomtól: Mint focidrukker, hogyan élvezzem – lelkifurdalás nélkül – a játékokat? Egyrészt tényleg érdekel a torna. Másrészt azt kell hinnem, a FIFA&Co mindent lenyom a szurkolók torkán. Odadobni a VB-t Katarnak a pimaszság tetőfoka, a korrupció diadala, mint 2006-ban Németországban.

Katar klimatechnikailag egy katasztrófa. Katar emberjogilag egy katasztrófa. Munkások ezrei estek a stadionépítések áldozataivá. A VB a diktatúrát mossa fehérre. Franz Beckenbauer, a Kaiser: „Nem láttam egy rabszolgát sem.” Azóta a Császárt átneveztem Emirnek. Szemet-fület befogni – és kaszálni. Sigmar Gabriel (SPD): „A hátrányok ellenére vannak pozitív fejlemények.” Igen, láthatók a VB-vendéglátó Putyin országában. Másrészt pedig mit meg nem tesz az ember a gázért? Scholz kancellár meg is hajolt az emir előtt. Mint korrupcióedzett szurkoló hálás vagyok Habeck-nek. Ő az alibim. (EnBW, RWE, Vattenfall, E.On, Lex Uniper – egy sem kötött gázszerződést, máshova mentek gázért, nyilván a katariak pimaszsága miatt. RS). És ha még egyszer egy diktatúra kapja a VB-t, ki sem nyitom a tévét. Így görbüljek meg.

SPIEGEL, 5. 11. 2022

Müssen Fußballfans im Umgang mit der Diktatur in Katar konsequenter sein als der Vizekanzler? Markus Feldenkirchen

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor