Tudta-e?
Hogy mekkora a Kheposz-piramis? Körülbelül egy kilométer a kerülete. Alapjának egy oldala 227 m hosszú, csúcsának magassága a földtől 146,5 m. Ha belépünk a piramis belsejébe kamrákat találunk, melyek részben a föld felszíne fölött, részben alatta helyezkednek el. Itt helyezték el a fáraónak szánt élelmet, edényeket, ruhákat, dísztárgyait, bútorait, azokat a dolgokat, amire a halál után szüksége lehet az uralkodónak. A legutolsó kamrában találjuk kőszarkofágba zárt fakoporsóban a fáraó bebalzsamozott testét - a múmiát.

220-221. szám - 2023. január-február

Falurombolók

Egy röpke pillanatra ők voltak a klímamozgalom hősei: Pinky és Brain utolsóként hagyták el Lützerath-ot, amely pechjére szénre épült. 5 napig tartottak ki egy alagútban, 4 m mélyen.
Németből fordította és kommentálta Rózsa Sándor, Zentáról elszármazott vegyészdoktor

2

Fölöttük az ország minden sarkából iderendelt rendőrök szétvertek mindent, amit az aktivisták 1,5 év alatt fölépítettek: faházakat, barikádokat és az álmot, hogy a falut a fosszilis ipar szénéhségétől megmentsék. 35 000 tüntető hátrált meg, maradt a két alagútlakó. A terv: politikai nyomás addig, amíg a zöldek a kormányban ürítés-moratóriumot érnek el. Emily Laquer, hamburgi aktivista: „Pinky és Brain többet tettek a klímáért, mint az összes zöld képviselő a Bundestag-ban.” Lützerath erős lökést adott a klímamozgalomnak. A zöldek és a mozgalom közötti rés árokká mélyült. A Bundesregierung nemzetközileg is lejáratta magát. CNN: „Németország lerombolja ezt a falut, hogy helyén szénbánya legyen.” The Guardian: „Greta Thunberg-et rohamrendőrök vitték el.” Thunberg: „Németország önmagát blamálja.”

Egyik fiaskója a másik sikere? A klímamozgalomnak nem célja a zöldeket képmutatóként leleplezni. A Lützerath-i sikert a médiumok tükrözik: Nem volt, amelyik ne adott volna hírt az eseményről. Sokan a framing-ot is átvették: Nem egy faluról van szó, hanem az 1,5*C-cél betartásáról. Anne Will vasárnap este (jan. 15) 3,5 M néző előtt kérdezte: „Nem lenne okosabb, a szenet a földben hagyni?” Valami megmozdult. A klíma az, amiért fiatalnak-idősnek küzdeni érdemes. Az aktivistáknak sikerült a történteket helyes megítélésnél tartani, nem engedték magukat „rossz” és „jó” tüntetőkre szétválasztani. Az ürítéskor álcázott tüntetők üvegeket, köveket, Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre – az ökoszervezetek mégsem határolódtak el. Bár az erőszakot elvetik, nem akarták gyöngíteni a mozgalmat. Lützerath-ban együtt voltak a legszelídebb NGO-k a legvadabbakkal – rég nem volt ilyen. Az akció időben jött: vajon az FfF által beindított tömegek a civil engedetlenséget is bevállalják? Greta Thunberg, Luisa Neubauer, a Greenpeace-főnök Martin Kaiser is részt vett az útlezárásokban. A föltételek kedvezők voltak: a szén elleni akciókhoz sokan inkább csatlakoznak, mint az autó ellen. Maradnak a rendőrségi erőszak és a csonttörések képei. És persze a csalódás, hogy Lützerath-ot mégis lerombolták. Az újbóli elfoglalás meghiúsult – a tömeg nem vállalta.

wochentaz, 21. 1. 2023
Lützerath
 

KOMMENT

Egy ilyen szellemfaluban 1982 táján jártunk barátaimmal. Az elköltözők még a tányért is ott hagyták az asztalon. Annyira lefizették őket? Gondtalanul bringáztam és egyszerre a világ legnagyobb műgödre szélén találtam magam: 300 m mélyre leláttam. Betemetik és egy műtájat raknak fölé: kilométereket mégy és nem veszed észre, hogy mind mesterséges táj. A bűn nem az, hogy szenet bányásznak, hanem, hogy ennyit. Egy háztartás villamos készülékeinek zöme teljesen fölösleges. Hűtéshez 6 hónapig nem kell villany. Elektromos fűnyíró, ventilátor, villanyborotva, elektro-fogkefe nélkülözhető. Az Energiamenü 58 készülékéből 6-7 elegendő lenne. (Bezzeg pedálos generátorból egy sincs!) A foci és egyéb játékok mért nem tarthatók nappali fénynél? Az emberiség hogyan bírta ki 10 000 évig porszívó nélkül? Ha kiszórtuk a fölöslegeset, csak akkor szabad meghagyni a 3 utolsó német atomerőművet. A szenet hagyjuk meg a vidékre vezető kisvasutaknak. Ne engedjük, hogy a mohóság és a luxus tönkre tegye világunkat!

RS

 

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor