Tudta-e?
...hogy a világ legrégebbi újságja Svédországban olvasható 1645 óta? A Krisztina királynő parancsára megjelent lap, a Post-och Inrikes Tidningar 2007. januárjától viszont már csak online kiadásban jelenik meg.

121. szám - 2014. október 01.

Magyar siker Varsóban

Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetség-kutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét az idén szeptember 19. és 24. között Varsóban rendezték meg, ahol az egyik magyar fiatal különdíjat kapott.

3

A 25 ezer, 15-20 év közötti európai fiatalból kiválasztott EU-döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2012/2013. évben megrendezett 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselte. A magyar delegációt Ivánka Gábor, bírálóbizottsági tag vezette.

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei európai döntőre 36 ország versenyzőit hívták meg. A varsói döntőn 77 projekt közül a 18 éves fiatal, Rozsnyik Szabolcs (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) a Szegedi Egyetemen végzett kutatómunkája révén különdíjban részesült, így elutazhat Grenoble-ba, az Európai Szinkroton-sugárzási Intézetbe. A díjat Lech Walesa jelenlétében a zsűri elnöke, dr. Henrik Aronsson, a Göteborgi Egyetem professzora adta át Szabolcsnak.

Szabolcs munkája során azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szén nanocsövet úgy impregnálni különböző fém-oxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat. A mért eredmények bebizonyították, hogy lehetséges. A szén nanocső szinte az összes mechanikai és fizikai tulajdonságában felülmúlja a ma használt anyagok többségét. Példa: a szénnanocsövet impregnálják valamilyen fotokémiai szempontból aktív anyaggal, például TiO2-vel, és az így kapott kompozitot használják fel egy újabb kompozit gyártásában. Ezzel a módszerrel a kapott termék mechanikai tulajdonságai javulnak, valamint a szén nanocsőre felvitt fotokémiailag aktív anyag kihasználja a ráeső fény energiáját, így tisztítja valamilyen mértékben a felületet a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől.

A díjazott fiatal pályázata a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt megtekinthető lesz, s a nyertes fiatalok a sajtó rendelkezésére állnak a Kutatók éjszakáján, az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.).  

A következő 2014/2015. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt szeptember 30-án egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg G4 Rendezvényteremben (1054 Budapest, Garibaldi u. 4.), ahol Rozsnyik Szabolcs is bemutatkozik.

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor