Tudta-e?
...hogy a legújabb számítások szerint a globális felmelegedés következtében a tengerszint 1,5 méterrel emelkedik majd a 21. század folyamán?

127. szám - 2015. április

Környezetvédelem

Több ezer metró szerelvény végállomása lesz az Atlanti-óceán

A híres New York-i metró szerelvények küldetése nem fejeződik be, miután kivonják őket a forgalomból. Nyugdíjazásuk után mesterséges korallzátonyként funkcionálnak az Atlanti-óceán mélyén.

5

Stephen Mallon fotós lencsevégre kapta, ahogy a 18 tonnás kocsikat uszályra pakolják, majd egy speciális hidraulikus daru segítségével felemelik őket és beleengedik az óceánba.

A metrókocsik nemcsak a környezetbarát közlekedés alternatíváját nyújtják, de több mint tíz éve bevett gyakorlat, hogy kiöregedésük után a vízbe engedik a New York-i metróvagonokat, hogy segítsenek a tengerfenék ökoszisztémájának újjáépítésében. New York-tól Dél-Karolináig számos partszakaszon felhasználták őket mesterséges korallzátonyként és egyre nagyobb a harc azért, melyik város/állam kaparintja meg a leselejtezett kocsikat. A tengerfenék az USA közép-atlanti partvidékén nem túl izgalmas, többnyire homok, ami kevésbé vonzza a halakat, ellentétben a szerelvényekkel. A metróvagonok nem szennyezik a környezetüket, és New York ingyen adja a őket környezetvédelmi célokra. Jelenleg több mint 2500 kocsi teljesít víz alatti szolgálatot, de számuk egyre nő. - írja a Vízparti Fejlesztések blog

A természetes korallzátonyok nincsenek túl jó állapotban, a globális felmelegedésnek és az emberi tevékenységnek köszönhetően számuk ijesztő mértékben csökken. A legerősebben az ausztrálok kongatják a vészharangot, 2013-ban felkérték az UNESCO-t, hogy vegye fel a Nagy-korallzátonyt (mely a legnagyobb a világon) a veszélyeztetett világörökségi helyek közé. Az ijedelem oka, hogy negyed évszázad alatt a korallok fele elpusztult Ausztráliában, leginkább az óceánokba engedett hulladék miatt.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2024 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor