Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

Nyelvtudomány

A tegezés és a magázás

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A szóbeli vagy írásbeli kommunikációban hol közvetlenül szólunk másokhoz, hol közvetve. Az első esetben tegezésről van szó, a másodikban magázásról. A tegezés bizalmasabb forma a magázásnál. A beszélőnek ügyelnie kell arra, hogy mikor alkalmazza az egyiket és mikor a másikat…Tovább »

Eredetinek látszó német jövevényszavak

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A magyar nyelv német jövevényszavainak száma az ezret is meghaladja. Némelyikről nem is gondolná az ember, hogy nem eredeti magyar szó, annyira idomult szókészletünkhöz…Tovább »

A határon túli magyar nyelvi nehézségei

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Egy magyar nyelv van ugyan, de a Magyarországra érkező határon túli és más külföldi magyarnak mégis gyakran vannak nyelvi nehézségei…Tovább »

Személynevek változatai

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Attila és Atilla, Ottília és Otília, Diána és Dianna, Héla és Hella, Adrienn és Adrien stb. Melyik a helyes?Tovább »

A gyorsolvasás jelentősége

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A gyorsolvasásnak csak egyik célja az olvasás sebességének a növelése, sokkal fontosabb a hatékonyság fokozása.…Tovább »

Mit képez, ha van?

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László - főnév, ige, nyelv, irodalom, helyesírás

A képez igét hajlamosak vagyunk 'létezik, valamilyen minőségben szerepel, van' jelentésben használni, pedig erre nem igazán alkalmas…Tovább »

Pontosság az ismeretterjesztésben

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

Az ismeretterjesztés, a népszerűsítés által a bonyolult, nehezebben érthető ismeretek egyszerű, könnyen felfogható formában kerülnek az olvasó elé…Tovább »

A nyelvművelés és a nyelvtudomány

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A nyelvészek közül sokan nem foglalkoznak nyelvműveléssel, némelyek még csak nem is érdeklődnek iránta...Tovább »

A kicsinyítés a magyar nyelvjárásokban

Dr. MOLNÁR CSIKÓS László

A kicsinyítő képzőknek elsősorban az a szerepük, hogy az alapszóhoz viszonyítva kisebbet, a szokásosnál kedvesebbet fejezzenek ki…Tovább »

A gyermekek beszédkészsége fejlettebb, mint gondolták

A gyermekek beszédkészsége lényegesen magasabb szintű, mint korábban gondolták, és már két-hároméves korukban igyekeznek nyelvtani szabályokat alkalmazni - derítette ki egy brit tudós.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor