Tudta-e?
...hogy a világ első napvédő kenőcsét egy floridai gyógyszerész készítette 1944-ben? Benjamin Green kakaóvajat és gránitkávét főzött össze, majd a saját fején tesztelte. A keveréket Coppertone Suntan Cream néven forgalmazta.

Kultúra

Tom őrnagy és Mishima kutyája – avagy, a dalszövegek hermeneutikája

LUHOVIĆ Tímea

A zene maga az öröm, a bánat, a gyötrelem, a kéj és a lelki béke – az a dallam, amelyhez a világ a szöveg...Tovább »

Mit tennél egy tökéletes fényképért?

Kawika Singson a vulkánok fotósa. Az amatőr fotográfus szebbnél szebb képeket készít, miközben látszólag nem törődik a veszéllyel.Tovább »

Az “ÉN GENERÁCIÓ” és kultúrája

LUHOVIĆ Tímea

Az Én Generáció (Generation Me) fogalmát amerikai szociológusok hozták létre, hogy körülírják és összefoglalják az 1970-es években és azután született amerikai fiatalok élet- és viselkedésmódját.Tovább »

Tolsztoj és Dosztojevszkij

SÁFRÁNY Attila

Tolsztoj és Dosztojevszkij, e két orosz szellemóriás kortársak voltak, mégsem kötötte össze őket írói barátság.Tovább »

A murmutér nyomában

KOCSIS Árpád

„Ha cikit akarsz játszani, gipszeld be a kezed!” – hallható az LGT első, 1971-es nagylemezén, máig bizonyságául, hogy a ciki szónak akkoriban létezett egy pozitív, „mulatságosan megdöbbentő”, „bosszantó” értelmű kicsengése is.Tovább »

Az ismeretlen Mozart

KOCSIS Árpád

A neves zeneszerzőnek mind az életében, mind a műveiben számos a fehér foltTovább »

Thorintól Balinig

KOCSIS Árpád

A Gyűrűk Ura negyven nyelvre lefordított előzménykötete, A hobbit októberben ismét megjelenik magyarul újabb fordításban, Peter Jackson belőle készült filmjét pedig decemberben mutatják be.Tovább »

Tolsztoj és a tolsztojánizmus

SÁFRÁNY Attila

Lev Nyikolajevics Tolsztojt (1828-1910), a Háború és béke, az Anna Karenyina és a Feltámadás íróját mint az orosz irodalom egyik legnagyobb alakját ismerjükTovább »

Rém rendes család

KOCSIS Árpád

A neves Stephen King gyermekei apjuk útját járják. A rémkönyvek koronázatlan királyának sarjai is írással keresik kenyerüket. Nem kis sikerrel.Tovább »

Száz év süllyedései

KOCSIS Árpád

Száz évvel ezelőtt, 1912. április 15-én a napilapok öles címekben közölték, hogy az elsüllyeszthetetlennek titulált Titanic jéghegynek ütközött, s három óra alatt elsüllyedt.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2017 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor