Tudta-e?
Ha a cápa nevét halljuk, már látjuk is magunk előtt, hogyan marcangolja szét az embert. A több száz cápa fajból azonban csak 4 – 5 támad az emberre. Ilyen például a tigris – és a nagy fehér cápa. Évente az egész világon 60 cápatámadás történik, több mint a felét azonban ember provokálja…és ebből 2 – 3 halálos.

Kultúra

Fületlen bögre

Most eszembe jutott sok felebarátom, hogyha képletesen fületlennek látom, úgy teszem-e őket életem polcára, hogy ne lássunk mindig arra a hibára?Tovább »

Tom őrnagy és Mishima kutyája – avagy, a dalszövegek hermeneutikája

LUHOVIĆ Tímea

A zene maga az öröm, a bánat, a gyötrelem, a kéj és a lelki béke – az a dallam, amelyhez a világ a szöveg...Tovább »

Mit tennél egy tökéletes fényképért?

Kawika Singson a vulkánok fotósa. Az amatőr fotográfus szebbnél szebb képeket készít, miközben látszólag nem törődik a veszéllyel.Tovább »

Az “ÉN GENERÁCIÓ” és kultúrája

LUHOVIĆ Tímea

Az Én Generáció (Generation Me) fogalmát amerikai szociológusok hozták létre, hogy körülírják és összefoglalják az 1970-es években és azután született amerikai fiatalok élet- és viselkedésmódját.Tovább »

Tolsztoj és Dosztojevszkij

SÁFRÁNY Attila

Tolsztoj és Dosztojevszkij, e két orosz szellemóriás kortársak voltak, mégsem kötötte össze őket írói barátság.Tovább »

A murmutér nyomában

KOCSIS Árpád

„Ha cikit akarsz játszani, gipszeld be a kezed!” – hallható az LGT első, 1971-es nagylemezén, máig bizonyságául, hogy a ciki szónak akkoriban létezett egy pozitív, „mulatságosan megdöbbentő”, „bosszantó” értelmű kicsengése is.Tovább »

Az ismeretlen Mozart

KOCSIS Árpád

A neves zeneszerzőnek mind az életében, mind a műveiben számos a fehér foltTovább »

Thorintól Balinig

KOCSIS Árpád

A Gyűrűk Ura negyven nyelvre lefordított előzménykötete, A hobbit októberben ismét megjelenik magyarul újabb fordításban, Peter Jackson belőle készült filmjét pedig decemberben mutatják be.Tovább »

Tolsztoj és a tolsztojánizmus

SÁFRÁNY Attila

Lev Nyikolajevics Tolsztojt (1828-1910), a Háború és béke, az Anna Karenyina és a Feltámadás íróját mint az orosz irodalom egyik legnagyobb alakját ismerjükTovább »

Rém rendes család

KOCSIS Árpád

A neves Stephen King gyermekei apjuk útját járják. A rémkönyvek koronázatlan királyának sarjai is írással keresik kenyerüket. Nem kis sikerrel.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor