Tudta-e?
...hogy kié volt az elsõ könyvtár? Asszúrbanipál asszír királyé volt az elsõ nagy gyűjtemény, mely körülbelül 2600 évvel ezelõtt létesült. A könyvtárban gyűjtötték össze az asszír királyok hadjáratairól szóló történeteket, valamint leveleiket és rendeleteiket. A "könyvek" valójában ékírással telerótt agyagtáblák voltak, melyeket gondosan leltároztak és belenyomták a király pecsétjét is.

Kultúra

Hidat építeni Krisztussal

Dr. EGRESITS Ferenc pápai prelátus, a Hittudományi Főiskola tanára, Győr-bácsai plébános

Karácsonnyal és a Fiú megtestesülésével Isten hidat vert felénk emberek felé, új biztonságot teremtve. Jézus Krisztus hozzánk érkezett, üdvösséget, megváltást, beteljesedést, szentséget, áldást hozott. Az örömhír példa volt életére, tanítására és működésére…Tovább »

Egy egyház, amely nem egy vallásról szól

LUHOVIĆ Tímea

Napjaink egységesülő világában sajátos mintát és megoldási lehetőséget nyújt az amerikai unitárius univerzalizmus arra, hogy egy fedél alatt egymásra és önmagukra találhatnak a különböző életszemléletet követő egyének és közösségek…Tovább »

A zentai csata kortárs szemmel

Mándity Krisztina, művészettörténész, Városi Múzeum Zenta

A Művelődési Művészlabirintusban (Kulturno Umetnički Lavirint) június 21-én nyílt meg Tóth Alisa önálló tárlata.Tovább »

Menni, vagy nem lenni

WILHELM Józef

Egy kisfilm a vajdasági magyar fiatalok elvándorlásának a témáját boncolgatja igen finom érzékkel, a menni vagy maradni kérdésének érzelmi és észérvi ütköztetése által…Tovább »

Pedig bírom a verést

WILHELM Józef - Kovács Jolánka: Jajistenem – gyereknovellák (Kiadó: Sziveri János Művészeti Színpad, Muzsla, 2013.)

Naponta látom a sanyarú gyermeksorsokat, mégsem tudom elviselni…Tovább »

A szúfi költészet

SÁFRÁNY Attila

A muzulmán vallásról hallva bizonyára nem a költészet jut elsőként az eszünkbe. Ennek az elsődleges oka az iszlámról Nyugaton kialakult negatív kép, amely ezt a vallást az erőszakkal, a terrorizmussal és a fanatizmussal hozza kapcsolatba.Tovább »

Konceptuális művészet egy kicsit másképp

Köztudott hogy a konceptuális művészet az ötleten alapszik. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium Képzőművészeti szakának néhány diákja tanárnőjük vezetésével kreatív művészeti „performansszal” lepte meg a zentai járókelőket.Tovább »

ERASMUS +

LUHOVIĆ Tímea

Európai Uniós lehetőségek, nem csak tagállamoknak ...Tovább »

Színház és Film Intézet

Képzésekre várják a jelentkezőketTovább »

Tehetség születik

MUHI Béla

Az Újvidéki Színházban 2013. okt. 11-13-án Tehetség születik - A család szerepe a tehetséggondozásban címmel nemzetközi konferenciát tartottakTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor