Tudta-e?
Hogy a világ legkisebb műholdját 2000-ben bocsátották fel. A Picol-sat-1 és -2 ellenőrző műhold 250 grammos, kártyacsomag nagyságú szerkezet volt, és harminc méter hosszú huzal kötötte őket össze.

Kultúra

A világnézetről, avagy erkölcsi tudatosság

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária

Kornis Gyula és Apponyi Albert két meghatározó kultúrpolitikus a XX. század első felében, Apponyi elsősorban kultuszminiszterként, Kornis pedig kultúrfilozófusként. A korszak két kiváló tudósának gondolkodását áthatja az erkölcsi tudatosság, a haza iránti elkötelezettség, az ifjúság nevelése iránti felelősség, a lelkiismeretesség, melynek alapja mély hitük, vallásos meggyőződésük.Tovább »

PARLANDO - zenepedagógiai folyóirat

MUHI Béla

A zenepedagógia terén nagy múltra tekint vissza egy rendkívül értékes elektronikus folyóirat, a PARLANDO. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete által működtetett folyóirat felelős szerkesztője Zelinka Tamás…Tovább »

A művészet megtartó ereje

PaedDr. BORBÉLY Károly festőművész, SZIE

Merre megy a hajónk a végtelen időben és térben? Mindenki magában hordozza az iránytűt, s magában határozza meg az irányt. Ki segíthet eligazodni?Tovább »

Kódfrissítés: haladás a tudásrégió felé!

Dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária könyvismertetője

A városfejlesztés alapja a tőkefajták alakítása, a célok meghatározása és a fejlesztési intézmények „vezénylése”…Tovább »

Európai, s sajátosan magyar örökségünk és a reformáció

dr. habil KOVÁTS-NÉMETH Mária írása

Ismernünk kell azt a gazdag egyetemes, európai és sajátosan magyar kultúránkat, mely elődeink áldozatos, kitartó, lelkiismeretes és istenfélő tevékenysége, munkája nyomán született. Fontos teendőnk, hogy megőrizzük, tovább örökítsük ezeket az értékeket…Tovább »

Jöjj és láss!

Dr. EGRESITS Ferenc bácsai plébános, pápai prelátus

Betánia, egy apró falu, amely az olajfák hegyénél található, a magasabban fekvő jeruzsálemivel szembeni lejtőn, ahol Jézus szívesen rejtőzik el 3 kortársa közelében Lázár, Márta és Mária házában azért, hogy akár csak egy rövid időre is, de megtapasztalhassa a családi intim légkört, biztonságot, szeretetet…Tovább »

Egy könyv margójára

Kovátsné dr. habil NÉMETH Mária írása

Duray Miklós: Rendszerváltozás, rendszerváltoztatás, rendszerváltás a Kárpát-medencében 1963-2015. I-II. kötet. Antológia Kiadó, Lakitelek, 2016 „Csak az a nép vív ki tiszteletet maga iránt, amely küzdeni tud saját érdekeiért.”Tovább »

Hitünk!

Dr. EGRESITS Ferenc bácsai plébános, pápai prelátus

Minél hangosabban kiáltozik és agitál a világ, annál inkább az a dolgunk, hogy kitartsunk, ellenálljunk, keménynek mutatkozzunk. Az a dolgunk, hogy kitartsunk...Tovább »

Színes természettudomány

Muhi Béla Fizikország kapujában című könyvének illusztrációihoz készült kiállítás a Somogyi Könyvtárban Szegeden. Az illusztrációkat Tóth Alisa készítette.Tovább »

Társas intelligenciánk képességei

Dr. SÁGI Zoltán

Társas intelligenciánk működésének eredménye, hogy teljes egészében jelen tudunk lenni a közösség életében, és rá tudunk hangolódni a többiekre. Ha elkötelezetté tudunk válni, akkor a társas intelligencia teljes készletét be tudjuk vetni, kezdve attól, hogy megérezzük, mi megy végbe másokban és miért, odáig, hogy képessé leszünk eléggé finom interakcióinkkal másokat pozitív állapotba billenteni...Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor