Tudta-e?
...hat deciliter üdítő elfogyasztásával 20 teáskanálnyi cukor jut a szervezetbe?

Kultúra

A népköltészet szimbolikája és az archaikus apokrif népi szövegek kutatója

Dr. LÉVAI Attila, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja

A vallásos néphagyomány és szövegfolklór, a szóbeliség-írásbeliség kapcsolatának legnagyobb hatású kutatójaként a népköltészet szimbolikája és az archaikus apokrif népi szövegek kutatása terén elért, európai összefüggéseket is feltáró munkásságáért kapott akadémiai díjat…Tovább »

„A rejtőzködő hit egyenértékű a nyilvános hitetlenséggel”

Dr. SOMOGYI Alfréd

Elhangzott a Calvin János Teológiai Akadémia emléktáblájánál 2015. június 21-én Komáromban…Tovább »

Hát ti mit mondotok, ki Jézus?

Dr. EGRESITS Ferenc

Ki tudja miért pont a hit kérdése az, amelyik félősen jut kifejezésre napjainkban, szinte szégyenlősen, talán csak a barátok közti vacsora legvégén…Tovább »

360 éves a Magyar Enciklopédia

Dr. KOVÁTS-NÉMETH Mária

A Brassótól 35 km-re fekvő Apáca község szülöttének, az európai kultúra közvetítésének legjelesebb magyar reprezentánsának nevét, munkásságát - számos tanulmány ellenére - nem ismerik kellően…Tovább »

Az idők árját ismerő

SÁFRÁNY Attila

Bodnár Zsigmondról, Oswald Spengler magyar elődjérőlTovább »

Gondolatok Andrej Platonov Csevengur című művéről

SÁFRÁNY Attila

Andrej Platonov Csevengur című művét antiutópiaként emlegetik. Valóban az utópia bírálatának szánta írója ezt a maga nemében páratlan művet?Tovább »

A kommunikáció történetének rövid áttekintése

WILHELM Józef

A kommunikáció kifejezést a latin communis szóból származtatják, ami magyarul közös jelentéssel bír. Ez arra utal, hogy egy közösségre, de legalább két résztvevőre vonatkozik a közlés tere. …Tovább »

Köztünk élő alkotók

Tóth Alisa a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének PhD hallgatója. Fiatal tehetség: grafikus művész-és tervező. A Forum Könyvkiadó gondozásában megjelenő "Tündértánc" című népmeséket tartalmazó könyv illusztrációiból nyílik kiállítása 2015. május 26-án a Tanulmányi és Információs Központ kávézójában.Tovább »

„Szárnyati Géza malacra” - Irodalmi és nem irodalmi kommunikáció

FÓRIS-FERENCZI Rita

A köznapi szövegek megértésekor kimunkált és begyakorolt olvasási műveletek nélkülözhetetlen alapjai az irodalmi kommunikáció későbbi tudatosításának…Tovább »

Egyház és média

Dr. SOMOGYI Alfréd, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológia Karának tanára

Média és egyház ügyben, a ránk gyakorolt hatások s azok elfogadása, vagy elviselése kérdésében a mi kezünkben van a döntés. Média-táplálékon élve nem leszünk jó egyháztagokká. De az egyház lelki táplálékaival élve lehetünk, sőt csak így lehetünk jó média-fogyasztókká: tudatos (fel)használókká…Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2018 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor