Tudta-e?
Hogy mik a gleccserek? A gleccserek tulajdonképpen óriási jégfolyók. A hófödte, magas hegyekben sok év alatt összegyűlik a hó, a völgyek felé csúszik, összetömörödik és jéggé válik. Azután a jégár lassan ledfelé csúszik a hegyoldalak között. Szemmel alig észrevehetõen, de állandóan mozog a roppant jégtömeg. Ahogy lejjebb ér, közben olvad is. A jég alatt apró kis patakok vize csobog. A vastag jégpáncél csak lassan olvad meg és mire leér a hegyekbõl, mély árkokat vág még a legkeményebb sziklavölgyekben is.

Technika

Az infravörös sugárzás alkalmazása

MUHI Béla

A látható fénynél nagyobb hullámhosszú infravörös sugárzás hőenergiát szállít, befolyásolja bolygónk energiamérlegét, de mesterségesen is előállítható és széleskörűen alkalmazható.Tovább »

Szülőházam fölött dobbanó szível

...Minden stimmelt, de valami mégis furcsa volt. Itt voltam már az első házak felett és nem tudtam, egyszerűen nem éreztem, nem láttam hol vagyokTovább »

Az internetes katasztrófa - mi történik az Internettel Szerbiában?

Baji Zsolt

Miközben a felhasználók egyre rosszabb minőségű szolgáltatásokról számolnak be, egyre csak jönnek a bejelentések a jövőben induló fejlett szolgáltatásokról. Érkezik az IPTV, a VoIP, eltűnik a yu domén, helyette az rs lesz, többszolgáltatóssá válik a telekommunikációs piacTovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

9. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

A számítógép asztala három dimenzióban

BAJI Zsolt

avagy hogyan működik a háromdimenziós kezelőfelületTovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

8. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

Heliodisplay – képek a levegőben

MUHI Béla

Virtuális képernyőt fejlesztett ki San Franciscóban az IO2 Technology. Piacképes, de nem az egyetlen megoldásról van szó, és többen is versengenek azon, hogy 3D formában képeket vetítsen a szabad levegőbe.Tovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

7. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

Van-e élet a Vista után?

BAJI Zsolt

Még a fejlett nyugaton sem gondolkodnak úgy, hogy a jól bevált dolgokat egy újabb őrület miatt kidobják az ablakon...Tovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

6. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor