Tudta-e?
...melyik a világ legrégibb városa? Jerikó. A Közel-Keleten, a Jordán völgyében épült, és már a Biblia is említi mint erős falakkal körülvett várost. I. e. 7800 táján keletkezett , többször lerombolták és újraépítették. Híres falai gyakran másfél méternyi szélességűre terebélyesedtek, még a felső peremüknél is. A Biblia szerint Józsué, aki Mózes halála után a zsidók kánaáni honfoglalásának vezére lett, és népét az Ígéret Földjére vezette, úgy foglalta el,hogy megparancsolta papjainak, fújjanak bele a kürtjeikbe.A kürtrivalgásra az öles városfalak összeomlottak.

Technika

Az infravörös sugárzás alkalmazása

MUHI Béla

A látható fénynél nagyobb hullámhosszú infravörös sugárzás hőenergiát szállít, befolyásolja bolygónk energiamérlegét, de mesterségesen is előállítható és széleskörűen alkalmazható.Tovább »

Szülőházam fölött dobbanó szível

...Minden stimmelt, de valami mégis furcsa volt. Itt voltam már az első házak felett és nem tudtam, egyszerűen nem éreztem, nem láttam hol vagyokTovább »

Az internetes katasztrófa - mi történik az Internettel Szerbiában?

Baji Zsolt

Miközben a felhasználók egyre rosszabb minőségű szolgáltatásokról számolnak be, egyre csak jönnek a bejelentések a jövőben induló fejlett szolgáltatásokról. Érkezik az IPTV, a VoIP, eltűnik a yu domén, helyette az rs lesz, többszolgáltatóssá válik a telekommunikációs piacTovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

9. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

A számítógép asztala három dimenzióban

BAJI Zsolt

avagy hogyan működik a háromdimenziós kezelőfelületTovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

8. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

Heliodisplay – képek a levegőben

MUHI Béla

Virtuális képernyőt fejlesztett ki San Franciscóban az IO2 Technology. Piacképes, de nem az egyetlen megoldásról van szó, és többen is versengenek azon, hogy 3D formában képeket vetítsen a szabad levegőbe.Tovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

7. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

Van-e élet a Vista után?

BAJI Zsolt

Még a fejlett nyugaton sem gondolkodnak úgy, hogy a jól bevált dolgokat egy újabb őrület miatt kidobják az ablakon...Tovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

6. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor