Tudta-e?
A világ államai közül egyedül Líbia zászlaja egyszínű: zöld.

22. szám - 2007. október 29.

Számítástechnika

Heliodisplay – képek a levegőben

Virtuális képernyőt fejlesztett ki San Franciscóban az IO2 Technology. Piacképes, de nem az egyetlen megoldásról van szó, és többen is versengenek azon, hogy 3D formában képeket vetítsen a szabad levegőbe.
MUHI Béla | a szerző cikkei

A technika megszállottjai régóta álmodoznak olyan képmegjelenítő megoldásról, mely képet, lehetőleg háromdimenziós képet hoz létre a szabad térben. A próbálkozások ma már sikerrel járnak, és ezen a téren többféle megvalósulási lehetőség is születőben van.

A holografikus mozi Gábor Dénes Nobel-díjas felfedezését, a holográfiát alkalmazza plasztikus, háromdimenziós felvételek megjelentetésére. A módszer lényege, hogy a valós tárgyakról visszaverődő koherens fény fázisa és intenzitása megőrzi az objektum teljes képét, amit referens fénysugarakkal fényinterferencia útján rögzíteni lehet. Az így kapott hologramról megfelelő fénysugarak segítségével reprodukálható a megfigyelt objektum háromdimenziós látszólagos képe. A holografikus képalkotás hatalmas sikere és tudományos jelentősége ellenére a holografikus mozi megjelenésére még várni kell, illetve lehetséges, hogy más alapelveken működő eljárás vezet majd sikerre.

Létezik egy sikeres finn találmány, amely igencsak felkeltette a szakma érdeklődését. Ismo Rakkolainen ködgépe a Mona Lisa képet varázsolja egy vízrészecskékből álló láthatatlan felületre. A Tamperei Műszaki Egyetem virtuális valóság kutatója által előállított FogScreen levegőbe permetezett vízpára felhőn jeleníti meg a képeket.

Ez év augusztus 16-án San Franciscóban az IO2 Technology bejelentette, hogy elkészítette Heliodisplay elnevezésű projektorának a prototípusát. A szerkezet valóban produkálni tudja az eddig trükkökkel előállított, tudományos-fantasztikus filmekben látott képeket a levegőben. Azóta a készülék fejlesztése olyan fázisba jutott, hogy a cég képes piacra dobni a különleges kivetítőt.

Az új generációs képmegjelenítő technológia a Heliodisplay által olyan eszköz lett, mely forradalmian új eljárást tesz lehetővé: gyakorlatilag bármilyen színes, nagy felbontású videó anyagot, álló vagy mozgóképet a szabad levegőbe tud vetíteni anélkül, hogy szüksége lenne bármilyen képernyőre, vetítővászonra, vagy más sima felületre.

A San Franciscoban megtartott nyilvános bemutatón a látogatók körüljárhatták a levegőben megjelenő plasztikus képeket, akár át is nyúlhattak, át is sétálhassanak a levegőbe vetített képeken.

Látni lehetett azt is, hogy a kivetített kép hogyan mozgatható a levegőben. Nem kell hozzá egér, speciális kesztyű vagy más elektronikus segédeszköz, csupasz kézzel is megmozgatható a levegő, és ezzel együtt a kép is.

Az új találmány felhasználási területe igen széleskörű. Nemcsak a szórakoztatóipar tart rá igényt, hanem a hadászat (talán elsősorban a kiképzés terén), az egészségügy, de a technika és az ipar más területein is alkalmazni fogják. A reklámszakma és a játékipar területén mutatkozik meg a legnagyobb lelkesedés a készülék iránt.

Chad Dyner, az IO2 vezérigazgatója bejelentette, hogy ezzel a forradalmian új technológiával a képkivetítés egy teljesen új szakasza kezdődött meg. A fejlesztések tovább folytatódnak, igyekeznek javítani a kép élességén és növelik azok méretét is. A projektor azonban máris igazi szenzáció lehet a tárgyalótermekben, videokonferenciákon, múzeumokban, kiállításokon…

Chad Dyner, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) végzős hallgatója volt, amikor felfedezte azt az elvet, aminek alapján kifejlesztették a Heliodisplay elnevezésű készüléket. Dyner elárult néhány részletet az eszköz működéséről. A szerkezet egy videó projektor felett manipulálja a levegőt, létrehozva egy képernyőnek megfelelő felületet, ami bármilyen felvételt képes megjeleníteni. A kép kétdimenziós, különböző irányokból látható, kézzel befolyásolható. Az így kapott kép kevésbé éles, mint a hagyományos monitor által produkált kép, de lehetőség van a további fejlesztésre.

A témával kapcsolatos további információk itt találhatók:
www.io2technology.comKapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor