Tudta-e?
A farkasról a legtöbb embernek egy vérengző fenevad jut eszébe, aki nemcsak a mesében falja fel a nagymamát, hanem a való életben is az emberekre támad. A szakértők szerint azonban a farkas ha teheti, messze elkerüli az embert.

21. szám - 2007. október 22.

Friss hírek az operációs rendszerek világából

Van-e élet a Vista után?

Még a fejlett nyugaton sem gondolkodnak úgy, hogy a jól bevált dolgokat egy újabb őrület miatt kidobják az ablakon...
BAJI Zsolt

Sokat gondolkodtam, milyen cím alatt foglaljam össze az elmúlt hetek információáradatát, ugyanis rengeteg apró információ futott be hozzám: mindenki letöltheti az Internet Explorer 7-est, megjelent az új SuSE Linux, (ismét) meghosszabbítják az XP életét. Csak úgy forgolódok az újabbnál újabb hírek áradatában. Néha nem igazán tudom a döntés lényegét vagy alapját, azonban a kíváncsiság ráhajt arra, hogy utánanézzek. De lássuk sorjában, milyen friss információk is vannak.

Megjelent a legújabb Linux a NovelltőlOktóber 4-én hivatalosan is megjelent a legújabb OpenSuSE verzió, mely a 10.3-as jelzést viseli magán. Persze ez annyira nem meglepő, a fejlesztők csupán tartották magukat az előírt munkatempóhoz. A megjelenés óta már több portál, újság is letöltötte és tesztelte az új verziót, rövid véleményezésük általában csak ennyi: Szolid asztali gépre szánt operációs rendszer. Elsősorban a csomagok frissültek, de bekerült pár hasznos újítás is a rendszerbe. Az első meglepetés számomra, hogy hosszú idő után alapból írható a windows-os NTFS fájlrendszer, semmi trükközés nem kell hozzá, és mindezt megbízhatóan végezhetem. Ez bizonyára sokaknak örömet fog okozni, mind szervizelés terén, mind a két rendszerrel rendelkezőknél sok fejfájástól ment meg. Másik megdöbbenésem, hogy (végre) alapból kezeli az MP3-at, ami több mint sokkoló információ... Ez ezt jelenti, hogy a Novell vége befejezte a licenc háborút az MP3-al?? Mindemellett úgy tűnik, hogy az új verzió gyorsabb a réginél, legalábbis jobban optimalizált. Lehetőségünk van az új KDE 4-es kipróbálására is, sőt akár egy klikkel lehetőségünk nyílik a háromdimenziós desktop használatára is, forgathatjuk az asztalunkat, természetesen, ha rendelkezünk megfelelő grafikuskártyával. Röviden, aki Linuxot akar a gépén látni, ez a disztribúció a legegyszerűbb és leggyorsabb az eddig megjelentek közül. Habar hamarosan (körülbelül egy hónap múlva) a legnagyobb konkurens, a Fedora is kidobja a következő verzióját.

Internet Explorer illegálisoknak is

Az eddigi gyakorlattal ellenben az illegális Windows felhasználóknak is elérhetővé vált a legújabb böngésző, az Internet Exploler 7. Érdekes engedmény ez a Microsoft részéről, ugyanis hónapokkal ezelőtt pont az ilyen és hasonló lépésektől várta a legális felhasználói tábor növekedését, habár ez nemigen valósult meg. Valójában e lépést azért volt kénytelen megtenni a Microsoft, mert az új böngészője nem olyan népszerű, mint ahogyan remélte. Úgy gondolta, hogy ezzel a termékével egy csapással pusztítja el a Mozillát és az illegális Windows felhasználókat is. Azonban e lépése nem járt sikerekkel, mint ahogyan azt a statisztikák is tanúsítják, a Firefox továbbra is növeli részesedését a piacon (lassan de biztosan), ugyanakkor a lyukacsos IE 6-ost nem sikerült leváltani az új verzióval, a felhasználók - a legálisak is - kitartanak a régi mellett, ami a Microsoftnak probléma, mivel a vártakkal ellentétben továbbra is sok erőforrását foglalja le a régi hibák foltozása. Így már az sem baj, ha illegálisan használják termékét, csak szabaduljanak már meg tőle, amíg a statisztikák ilyen rossz eredményeket mutatnak az IE7-ről, nem mondhatják, hogy nem támogatják azt tovább, nincs rá szükségük a felhasználóknak.
Jön az SP3 a Windows XP-re

Már a végleges beta verziójú SP3 is megjött, így hamarosan megjelenhet a végleges változat. Ez egyben azt is jelenti, hogy tovább hosszabbodott az XP életciklusa. Sőt, a Vistából, illetve a Longhorn-ból is érkeztek további funkciók az XP-hez, mint amilyen a kernel szintű titkosítási funkció. Mindenesetre ahhoz képest, hogy régebben az XP-t már januártól a nem támogatott operációs rendszerek közé sorolták, illetve, hogy azt szajkózzák, a Vista minden idők legeladottabb rendszere, nem igazán érthető ismét ez a nagy XP lendület. Az egész mögött megint csak a statisztikák állnak, ugyanis ha azt nézzük, hogy ugyanazon idő leforgása alatt az XP-ből annak idején háromszor kevesebbet adtak el, akkor tényleg a legjobban eladott rendszerről van szó. Azonban ezek az eladási statisztikák néhány apróságot figyelmen kívül hagynak, mégpedig azt, hogy hány számítógép dolgozott akkor, és mennyi van manapság a világban. A másik probléma, ami miatt az XP-t nem lehet ily gyorsan megszüntetni az, hogy a régi gépeken igen nehézkes az új rendszer futtatása, a drivergyártók pedig továbbra sem kapkodnak az új meghajtó programok kifejlesztésével, csak az új komponensekhez írnak új szoftvereket, a régiek többségét pedig elfelejthetjük. Azonban még nyugaton sem gondolkodnak úgy, hogy a jól bevált dolgokat egy újabb őrület miatt kidobják az ablakon, így az egyoldalúan bejelentett nagymértékű váltás még várat magára...

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor