Tudta-e?
hogy az egész naprendszerünkben a leghidegebb pont a Hold jeges pólusán található, ahol a hőmérséklet -240 Celsius.

Technika

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

2. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

A beszélőgép

PÁSZTOR Sándor

Nikléczy Péter és Olaszy Gábor 210 évvel később újra létrehozták Kempelen Farkasnak, a világ első kísérleti fonetikusának beszédkeltő szerkezetétTovább »

Régi bánáti találmányok

NÉMETH Ferenc

1. rész - A 19. század végén és a 20. század elején Bánátban is akadtak agyafúrt, csavaros eszű emberek, akik nem szűkölködtek leleményességben s ennek köszönhetően több érdekes találmány, kevésbé ismert vagy régen elfeledett újítás született.Tovább »

A pörgettyű

MUHI Béla

A gyerekek egyik kedvenc játékszere a pörgettyű. Segítségével könnyen bemutatható a fizikából ismert perdületmegmaradás törvénye. A gyakorlatban számtalan felhasználási területe van.Tovább »

A számítógép felépítése

BAJI Zsolt

A most induló cikksorozatunkkal szeretnénk megismertetni az olvasóval a számítógép hardverelemeit, azok történetét, működésüket, illetve az egyes jelölések, kifejezések jelentését.Tovább »

A VTEC szelepvezérlés

VTEC - a Variable Valve Timing and Lift Electronic Control rövidítése, melynek jelentése: változó szelepvezérlés és nyitás elektronikus vezérléssel. A köztudatban csak változó szelepvezérlésként terjedt el.Tovább »

LCD vagy CRT - melyik monitor a jobb?

BAJI Zsolt

A számítógépes monitorok terén már lassan el is felejtjük a katódcsöves képernyőket, már több mint egy éve az LCD az eladási listavezető, akárcsak a világ többi táján is.Tovább »

Értékmegőrzés CAD-del (Tisztaszoba)

Régen a falusi házakban általában volt egy tisztaszoba. Ebben nem tartózkodtak, csak a vendégeket helyezték el benne, esetleg ünnepnapokon fogadták őket. A tisztaszoba a magasra tornyozott ággyal, a sok párnával, dunyhával a család anyagi helyzetéről is árulkodott. Ebben a szobában helyezték el a hímzett terítőket, vállkendőket, fejkendőket, a férfiak vasárnapi csizmáját, kalapját.Tovább »

25 éves a smiley

BAJI Zsolt

Nem is gondolnánk, hogy ilyen öreg az a mosoly, melyet az Internet felhasználók nap mint nap használnak a vicc, érzések, arckifejezések megjelölésére.Tovább »

Spam szűrés saját számítógépen

BAJI Zsolt

2. rész - A spam szűrési eljárások nagyon hatékonyak a szerveren, nagy előnyük, hogy még mielőtt postaládánkba kézbesítenék a leveleket, kiszűri a feleslegetTovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2023 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor