Tudta-e?
Hogy ki találta fel az írást? Nem lehet teljes biztonsággal állítani, de valószínüleg a sumérok. Olyan agyagtáblákat találtak, amelyek i.e. 3500-ból származnak és sumér eredetűek, Úr és Kish városában bukkantak rájuk. A táblák kereskedelmi jellegű szövegeket tartalmaztak. Ezek a jelek még nem betûk, hanem ábrák, ezért ezt az írást képírásnak nevezzük.

Technika

Nyomott tányér matematikája

Ahogyan benyúltam a barkácsműhely polcossá átalakított, egykoron ruhásszekrényébe, megütközött a kezem valamiféle váratlan akadályban.Tovább »

Nyomott tányér matematikája

Ahogyan benyúltam a barkácsműhely polcossá átalakított, egykoron ruhásszekrényébe, megütközött a kezem valamiféle váratlan akadályban.Tovább »

A Ford T-modelljének sikertörténete

dr MUHI B. Béla

A második ipari forradalom korában a nehézipar és a hírközlés drámai átalakulása mellett a közlekedésben is új korszak vette kezdetét.Tovább »

Történetek az írógépről

URI Ferenc

Az írógép olyan szerkezet, mely a nyomtatott szöveghez hasonló írásképet tud előállítani kézi billentyűzettel.Tovább »

Erőteljes vonzalmakban

Hogy hol is kezdődött? A tyúk, avagy a tojás volt előbb? Ezt a kérdést természetesen a repüléssel kapcsolatban teszem fel.Tovább »

Repülős önmegvalósulásom

Pilóta berkekben, úgy a sportpilótáknál, mint a légforgalomban közlekedőknél, többször is halottam egy beugrató kérdést, amelyet kezdetben igazából nem tudtam hová tenni: „Melyik a legnehezebb akrobatikus repülőgép mutatvány?”Tovább »

A számítógép hűtése

BAJI Zsolt

A legtöbben azt szeretnénk, ha minél csendesebben működne a gépünk, legjobb lenne, ha nem is hallanánkTovább »

Hogyan rendezzük el a kábeleket a számítógépünkben?

BAJI Zsolt

A rendetlen kábelek nem csupán a számítógép karbantartását, szerelését nehezítik meg, hanem a készülék házában keletkező hő távozását is akadályozzák.Tovább »

Szülőházam fölött dobbanó szívvel

...Minden stimmelt, de valami mégis furcsa volt. Itt voltam már az első házak felett és nem tudtam, egyszerűen nem éreztem, nem láttam hol vagyok...Tovább »

Újra fellövik az Atlantis űrrepülőgépet

MUHI Béla

A NASA bejelentette, hogy december 6-án az űrsikló elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra.Tovább »

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2022 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor