Tudta-e?
Hány féle nyelvet beszélnek a földön? Minden egyes nép a maga nyelvét beszéli és ezen belül is számtalan nyelvváltozatot, nyelvjárást, tájnyelvet. Ezek száma valószínűleg több százezerre tehető, pontosan azonban nem tudjuk, mert még a nemzeti nyelv határvonalai sem állapíthatók meg egykönnyen. Ha a "jelentős mennyiségű ember" által beszélt nyelvek számát akarjuk meghatározni, akkor kb. 3500-at kapunk. A Biblia létező fordításaink a száma legalább 770.

24. szám - 2007. november 12.

Számítástechnika

Az internetes katasztrófa - mi történik az Internettel Szerbiában?

Miközben a felhasználók egyre rosszabb minőségű szolgáltatásokról számolnak be, egyre csak jönnek a bejelentések a jövőben induló fejlett szolgáltatásokról. Érkezik az IPTV, a VoIP, eltűnik a yu domén, helyette az rs lesz, többszolgáltatóssá válik a telekommunikációs piac
Baji Zsolt

YU helyett RS

Hosszú ideje folyik a vita, hogy mi legyen a nem létező ország internetes azonosítójával. Annak idején mikor megszűnt Jugoszlávia létezni, és Szerbia és Montenegró néven kerültünk rá a térképre, már felmerült ez a probléma. Akkor a cs nevet, vagyis a valamikori Csehszlovákia internetes azonosítóját javasolták és ítélték meg nekünk, mivel az sc a Seychelle-szigetek azonosítója, tehát már foglalt. Persze a mieink ügyesen húzva az időt, tologatva a hazai megfelelő törvénykezést és a szervezetek kialakítását eltolták az átállást mindaddig, amíg Montenegró kivált. Ennek oka az, hogy előre lejátszott játszma volt a kiválás (ha meg ez nem történne meg, foglalkoztak volna a problémával a döntés után), a másik alap probléma, hogy igen nagy ellenállásba ütközött az, hogy a c betű legyen elől, vagyis a Crna Gora, és nem pedig a szerb fél az s betűvel. Miután végleges lett a kiválás, újból vita alakult ki a nemzetközi jelzések körül, amikor ugyanis az rs jelzést kaptuk Szerbia domain jelölésére (ami a Republika Srpska rövidítése lenne, amibe természetesen a Szerb Krajina nem akart beleegyezni). Mindenesetre a nemzetközi szervezetek meghozták döntésüket és lefoglalták számunkra a rövidítést. Már csak rajtunk múlik, hogy átálljunk erre.

Az átállás azonban nem olyan egyszerű. Nem lehet egyik napról a másikra, ugyanakkor éppen ideje, hogy rendszerezzük a domének birtoklási, pontosabban vásárlási jogait. Eddig ugyanis csak vállalatok, szervezetek, illetve más intézmények használhattak hazai internetes domént. Az .rs-szel lehetővé válik a magánszemélyeknek is a saját domén használata, bárki vásárolhat címet magának, csupán eleget kell tennie a feltételeknek (megfelelő információkkal szolgálni a domen tulajdonosáról, illetve fizetni). Sőt lehetővé válik az is, hogy akár több domén tulajdonosai legyünk. A feltételek nagyjából kialakultak, azonban még nem véglegesek. Az bizonyos, hogy évente fizethetünk ezentúl a domének használatáért. A váltás során (mely megközelítőleg fél évig fog tartani) minden jelenlegi domén tulajdonosa automatikusan megkaphatja a címéhez a megfelelő új címet, sőt lehetősége lesz a .co, .edu, .org előtagok nélküli regisztráció is.Jelenleg még nincs egyértelmű dátum arra vonatkozóan, hogy mikortól lehet átadni a kérvényeket az új doméneket illetően, azonban bizonyos, hogy 2009 októberére a teljes váltási folyamatnak le kell zajlania, mivel akkor a nemzetközi domén szervezet az ICANN megszünteti a .yu domén létezését.

Mellékesen jegyzem meg, hogy akik a montenegrói oldalak iránt érdeklődnek, azok ezentúl a .me végződésű doméneket keressék, melyekről informálódhatnak a www.nic.me címen.Még egy telefon szolgáltató

Az SBB átadta a kérvényt, hogy teljes jogú telekommunikációs szolgáltató legyen Szerbiában, vagyis hogy saját hálózatot építhessen, melyen nem csupán az internet és a kábel-TV információi közlekedhetnek, hanem akár telefonos és más kommunikációs szolgáltatásoké is. Ugyanakkor ez a jog magába foglalja azt is, hogy saját kapcsolattartó hálózatot építhet ki a külföldi szolgáltatókkal, megkerülve ez által a Szerb Telekom pénz sarcoló rendszerét, minek következtében jelentősen csökkenhetnek az internet illetve a telefon költségei hazánkban. A konkurencia növekedésével (ami jelenleg nincs ugyebár, mivel minden internet szolgáltató a Telekomtól függ, tőle kapja a linket) természetesen a szolgáltatások minősége is emelkedhet, illetve csökkenhetnek végre az árak is, amik a környező országokhoz mérten nálunk a legmagasabbak.

Ehhez a lépéshez azonban a Telekomnak is volt egy-két keresetlen szava. Amikor már biztosra vehető, hogy a közeljövőben nem tud tovább monopolhelyzetet tartani, akkor olyan akcióba kezdett, ami igyekszik tönkretenni a legnagyobb konkurensét az SBB-t. E lépéseként lecsökkentette az előfizetett kapacitást, oly mértékre, hogy a többi szolgáltatónak keltsen problémát a hálózatában, lerontva annak minőségét, mely lépés következtében még mielőtt áttérnének az új, olcsóbb külföldi linkekre, felhasználókat veszítsenek, ami természetesen anyagi kárral is jár. E lépéseket a végfelhasználók érzik meg legjobban, amikor a gyors internetjük szakadozik, az érzékenyebb adatátvitelek, mint amilyen a rádió, TV, illetve a telefonos beszélgetések, minőségileg ellehetetlenülnek.

A végeredményt azonban hamarosan láthatjuk, mivel az illetékes szervek hamarosan kötelesek válaszolni az SBB kérvényére (elfogadni, vagy megfelelő indoklással elvetni).

IPTV hazánkban is?

A Telekom a monopolhelyzet elvesztésének válaszlépésként már bejelentette, hogy hamarosan új szolgáltatással rukkol elő, vagyis a TV adások minőséges és személyre szabott sugárzásával. Az IPTV az eddigi telefon vonalakon érkezne (ahol már létezik ADSL), és lehetővé tenné egy előfizetéssel a telefon, internet és kábel-TV használatát. Az IPTV-nek további előnye, hogy nem csak a valósidejű adásokat követhetjük nyomon, hanem egy megfelelő adatbázisból bármikor választhatunk filmet, műsort, melynek sugárzása rögtön megkezdődik számunkra (mintha videotékából kölcsönöznénk, azzal a különbséggel, hogy digitális minőségben illetve a fotelből végezzük, valós időben). E technológia azt is lehetővé teszi, hogy egyes elszalasztott műsorokat később visszanézzünk, vagy kérjük a műsor rögzítését (például ha nem tudjuk megnézni a foci meccset, mikor hazaérünk csupán kiválasszuk azt az archívumból és visszanézzük).

Egyenlőre konkrét információkat nem közöltek arról, hogy e szolgáltatás milyen árazású lesz, illetve hogy mi minden extra szolgáltatásokat fog tartalmazni. Sajnos még próba szolgáltatás sem létezik, ahol demonstrálnák ennek lehetőségeit.

Kapcsolódó cikkek

ISSN 2334-6248 - Elektronikus folyóiratunk havonta jelenik meg. ©2020 Fókusz. Minden jog fenntartva!
Design by predd | Code by tibor